poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Carpaccio z buraka z sosem jogurtowym i kawałkami pieczonego indyka

Dobry pomysł na wykorzystanie resztek składników. U mnie do tych resztek zaliczają się kawałki pieczonego indyka i plastry ziemniaków. 
Ktoś powie: "kto to widział carpaccio z ziemniakami podawać!? I z mięsem!? I w ogóle co to ma być za carpaccio?". Ja widziałam takie carpaccio :) Na moim talerzu :)
Danie jako przekąska albo obiad.
Jeśli nie macie resztek z obiadu z dnia poprzedniego, to pierś z indyka i ziemniaki możecie upiec jednocześnie. Ta sama temperatura i ten sam czas pieczenia (podane poniżej). Nawet w jednym naczyniu żaroodpornym - tak było u mnie.



Składniki:
1 burak ugotowany z listkiem laurowym i zielem angielskim
1 pierś z indyka (lub kurczaka) upieczona np. w folii, z ziołami (180 stopni C, 45 minut)
1 ziemniak pokrojony w plasterki i upieczony w przyprawie do ziemniaków (180 stopni C, 45 minut)
1 mini sałata (ja kupuję w Lidlu), lub dowolny mix sałat

Na sos:
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka orzeszków pini
świeżo zmielony pieprz
sól

  • Ugotowanego buraka kroimy w plasterki
  • Upieczoną pierś drobiową kroimy w plastry
  • Sałatę mini kroimy w paski
  • Na talerz wykładamy najpierw sałatę, następnie wokół talerza układamy plastry buraka
  • Na buraku układamy mięso
  • Na środku plastry ziemniaka układamy w kopczyk
  • Natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy orzeszki pini i przyprawy. Całość blendujemy na jednolitą masę i polewamy mięso

Smacznego :)

niedziela, 19 kwietnia 2015

Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym

Zupa warzywna, gęsta, zabielana, tak treściwa, że szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne!
Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić...


Składniki:
1/2 główki dużego kalafiora
1 łodyga selera naciowego
ok. 10 cm pora
1/2 puszki kukurydzy
3 suszone pomidory
1 szalotka
2,5 szklanki wywaru warzywnego
5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być zwykły olej)
1/2 l mleka
4 łyżki mleka kokosowego (pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puszki)
pieprz
słodka mielona papryka
sól morska z papryką chili
2 łyżki natki pietruszki

  • Kukurydzę odcedzić
  • Kalafior podzielić na jak najmniejsze różyczki
  • Por i seler pokroić w talarki
  • Pomidory posiekać
  • Szalotkę posiekać
  • W garnku rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy. Dusić pod przykryciem 15 minut od czasu do czasu mieszając
  • Po tym czasie wlać mleko zwykłe i mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kalafior ma być miękki
  • Następnie wlać bulion, całość wymieszać i zagotować 5 minut
  • Podawać z posiekaną natką pietruszki

Smacznego :)

sobota, 18 kwietnia 2015

Amarantuska z orzechami i mlekiem kokosowym

Amarnatus... 
Pierwszy raz jadłam w tym roku, w Tłusty Czwartek, gdy koleżanka przyniosła do pracy ciasteczka z amarantusem. Tak bardzo mi smakowały, że kupiłam torebkę amarantusa ekspandowanego z myślą, że też zrobię ciasteczka.
No i amarantus czekał tak na swoją kolej aż do dziś :) 
Już jakiś czas temu natknęłam się na amarantusankę na Jadłonomii i chodziła za mną aż znajdę czas, żeby na spokojnie zjeść śniadanie, którego składnik świetnie zastępuje klasyczną owsiankę. I śmiem stwierdzić, że z amarantusa takie śniadanie jest dużo smaczniejsze niż z owsianki! :)
Przepis zmodyfikowałam.


Składniki:
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki marmolady truskawkowej
1 garść mieszanki orzechów

  • Oba rodzaje mleka zagotowujemy 
  • Amarantus przesypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem - mieszamy
  • Dodajemy orzechy i marmoladę. Można polać dowolnym słodkim sosem, choć ja tego nie robiłam

Smacznego :)

Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji

Podsumowanie akcji nie będzie długie, a szkoda. Mimo, że akcja trwała miesiąc to udało się zebrać tylko garstkę przepisów na zupy z udziałem świeżych ziół. Ale mimo to, do akcji i tak powrócę :)
Dziękuję tym, które z Was wzięły udział w akcji :)
Poniżej lista zgłoszonych przepisów.
Smacznego!




Na www.durszlak.pl





Na www.zmiksowani.pl


Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa


Zupa paprykowa
Zupa paprykowa


Zupa klopsikowa
Zupa klopsikowa


Zupa rybna
Zupa rybna


Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem


Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki


Barszcz czerwony na sposób azjatycki
Barszcz czerwony na sposób azjatycki


Zupa fasolowa z burakiem
Zupa fasolowa z burakiem


Grochówka
Grochówka


Niezwykły rosół z pieczonego drobiu
Niezwykły rosół z pieczonego drobiu

niedziela, 12 kwietnia 2015

Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki

Kupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku.


Składniki:
1 duża cukinia
250 gramów dyni
1/2 litra bulionu warzywnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 garście szpinaku (u mnie mrożony)
4 plasterki szynki dojrzewającej
15 cm pora
2 łyżki masła
1 garść świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
sól
pieprz świeżo mielony

  • W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło
  • Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka
  • Szpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnka
  • Por kroimy w plasterki - wrzucamy do garnka
  • Bazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzyw
  • Solimy i dodajemy pieprz do smaku
  • Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
  • Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut
  • Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut
  • Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy do zupy. Wyłączamy gaz i całość blendujemy
  • Podajemy z chipsami z szynki

Smacznego :)

W myśl akcji:
Doniczka i zioła to zupa wesoła - I edycja   Doniczka i zioła to zupa wesoła - I edycja