Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :)
Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm
Składniki na ciasto:
300 gramów mąki pszennej
20 gramów świeżych drożdży
2 jajka
50 gramów cukru
60 ml mleka o temp. pokojowej
60 gramów roztopionego masła
3 nieduże jabłka
Składniki na kruszonkę:
50 gramów mąki
50 gramów cukru
50 gramów zimnego masła
Składniki na lukier:
2 łyżki śmietany 18%
cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę
- Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować
- Do miski wsypać mąkę, cukier i jajka - całość wymieszać. Następnie dodać roztopione masło i znowu całość wymieszać. Ja to robiłam drewnianą łyżką. Ciasto będzie się trochę lepić, ale to nic. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut)
- W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg)
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki
- Na ciasto wykładamy jabłka
- Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki
- Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy ok. 35-40 minut
- Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki
- Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto
- Zjadamy :)
Smacznego! :)
Super drożdżówka, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKocham takie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/