Będę robić koktajl kawowo-kakaowy, a ponieważ dzisiaj, na śniadanie, zużyłam ostatnie łyżki mleka kokosowego do omletu, musiałam sobie to mleko zrobić sama. Przecież nie będę latać do sklepu po litr mleka :) :)
Wiem, wiem: czyste lenistwo ;) Ale za to jakie czyste mleko mi powstało!
Składniki na ok. 1 litr mleka:
4 szklanki wody niegazowanej
1 szklanka wiórków kokosowych
ponadto:
2 miski (dla ułatwienia)
łyżka
duże sitko z małymi dziurkami
1 litrowy słoik - wyparzony
- Podgrzałam wodę w garnuszku tak, żeby jej nie zagotować
- Do miski wsypałam szklankę wiórków i zalałam dwiema szklankami wody - wszystko dokładnie zmiksowałam ręcznym blenderem przez 3 minuty
- Na drugiej misce położyłam sitko i przełożyłam na nie zblendowane wiórki. Dokładnie z wiórek wyciskałam łyżką mleko
- Przełożyłam wiórki ponownie do miski i zalałam je pozostałymi dwiema szklankami wody - powtórzyłam czynność blendowania i przeciskania łyżką mleka
- Powstałe mleko przelałam do 1 litrowego słoika, które wcześniej wyparzyłam
- Mleko w lodówce można przechowywać do 3 dni
Na zdrowie :)
Super paten ta mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę to przetestować :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł, na pewno wypróbuje ten sposób. Czekam na nowe pomysły, dzięki którym będę miał większe umiejętności kulinarne. Świetnie prowadzony blog, na który lubię często zaglądać.
OdpowiedzUsuń