niedziela, 27 października 2013

Żurek po staropolsku

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej pani domu. 1001 przepisów". Został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
Kiedyś (stare dzieje) robiłam żurek z torebki... Ale jakiś czas temu kupiłam butelkę zakwasu na żurek. Ponieważ szkoda mi było zostawiać rozpoczęte opakowanie białej kiełbasy, to postanowiłam dzisiaj na obiad ugotować go z białą i wiejską - podsmażaną - kiełbasą.


Składniki:
2 laski białej, cienkiej kiełbasy
1 laska kiełbasy wiejskiej
1 butelka zakwasu na żurek (1/2 litra)
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
suszony grzybek (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
sól
4 jajka


  • Z kiełbasy wiejskiej zdejmujemy skórkę. Kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Odstawiamy
  • Białą kiełbasę układamy w całości na dnie garnka, zalewamy 6 szklankami wody
  • Dodajemy przyprawy, czosnek i ewentualnie suszony grzybek
  • Stawiamy na małym ogniu i od momentu bąblowania wody, gotujemy 15 minut. Jeśli kiełbasa jest gruba, to czas gotowania wydłużamy o ok. 5 minut
  • Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, odstawiamy na bok, a wywar odcedzamy. Dawno temu kupiłam w hipermarkecie taki fajny zestaw za śmieszne pieniądze: miska z sitkiem. Do odcedzenia użyłam właśnie tej miski:) Wkłada się sitko w miskę i po odcedzeniu w misce zostaje płyn, a w sitku składniki, któe nie są na przykład potrzebne, lub które dodajemy później do dania
  • Białą kiełbasę kroimy w talarki
  • Odcedzony wywar przelewamy znowu do garnka i zagotowujemy. Cały czas mieszając wlewamy zawartość zakwasu na żurek do wywaru, dodajemy białą kiełbasę i kiełbasę wiejską uprzednio podsmażoną na patelni. Trzymamy chwilę na ogniu (ja ok. 3 minut)
  • Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i trzymamy żurek 30 minut w cieple
  • W tym czasie gotujemy jajka na twardo i zupę podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki

Smacznego :)

W myśl mojej akcji:
   Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

1 komentarz:

  1. Żurek uwielbiam! :D
    Ale u mnie nigdy z białą kiełbasą, nie wiem czemu :O

    OdpowiedzUsuń