piątek, 23 września 2016

Pierś z kurczaka z kaszą bulgur, papryką i brokułem

Kiedyś, zupełnym przypadkiem, kupiłam gotowe danie, którego głównym składnikiem była kasza bulgur. Bardzo mi zasmakowała, więc stwierdziłam, że te 5 zł wolę wydać na pudełko kaszy (5 woreczków po 100 gramów kaszy), niż wydawać 5 zł na gotowe danie.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
100 gramów kaszy bulgur
ok. 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
1/2 brokułu podzielonego na różyczki 
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki do posypania
oliwa z oliwek do podsmażenia
1 ząbek czosnku
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

  • Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę
  • Paprykę myjemy i również kroimy w drobną kostkę
  • Czosnek siekamy
  • Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy kurczaka i paprykę, a następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz i przyprawę do kurczaka, Można podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml), on w trakcie gotowania zredukuje się
  • Gdy całość się podgotuje (ok. 5 minut), dodajemy różyczki brokuła, i chwilę podsmażamy

  • Następnie wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wywarem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wywar zostanie w tym czasie wchłonięty przez kaszę


  • Podajemy posypując natką pietruszki



Smacznego :)


1 komentarz:

  1. O kaszy bulgur pierwszy raz przeczytałem na wwww.kcalmar.com. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie życia bez niej! Ja się nią najadam! Nie mam takich napadów głodu, jak kiedyś.

    OdpowiedzUsuń