Składniki:
2 piersi z kurczaka
100 gramów kaszy bulgur
ok. 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
1/2 brokułu podzielonego na różyczki
1/2 czerwonej papryki
natka pietruszki do posypania
oliwa z oliwek do podsmażenia
1 ząbek czosnku
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
- Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę
- Paprykę myjemy i również kroimy w drobną kostkę
- Czosnek siekamy
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy kurczaka i paprykę, a następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz i przyprawę do kurczaka, Można podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml), on w trakcie gotowania zredukuje się
- Gdy całość się podgotuje (ok. 5 minut), dodajemy różyczki brokuła, i chwilę podsmażamy
- Następnie wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wywarem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wywar zostanie w tym czasie wchłonięty przez kaszę
- Podajemy posypując natką pietruszki
Smacznego :)
O kaszy bulgur pierwszy raz przeczytałem na wwww.kcalmar.com. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie życia bez niej! Ja się nią najadam! Nie mam takich napadów głodu, jak kiedyś.
OdpowiedzUsuń