Składniki:
350 gramów łososia
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej świeżej bzylii
2 kopiaste łyżki serka mascarpone
2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki)
400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)
olej do smażenia
- Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę
- Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia
- Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami
- Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru
- Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle
- W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania
- Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki
- Podajemy i zjadamy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz