niedziela, 28 lipca 2013

Kompot z czereśni

Był już kompot biały, a teraz pora na czerwony:) Podrasowałam go jednym jabłkiem, ale stwierdzam, że to trochę za dużo. Tak więc proponuję dać pół jabłka (lub zrezygnować z niego w ogóle) na ok. 300 gramów czereśni - tyle akurat miałam.
Taki napój, podany z lodem, będzie w sam raz na upały, które nas dopadły...


Składniki:
300 gramów czereśni
1/2 jabłka (opcjonalnie)
cukier do smaku - ilość wedle uznania

  • Czereśnie myjemy, drylujemy i przekładamy do garnka
  • Jabłko myjemy (nie obieramy), kroimy na kawałki (ale niezbyt małe) i dorzucamy do czereśni
  • Owoce zalewamy wodą, słodzimy ilością taką, jak lubimy i zagotowujemy
  • Gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu
  • Można podawać z lodem
  • Podobnie jak przy kompocie z jabłek należy pamiętać o tym, żeby nie trzymać go w temperaturze pokojowej, bo spleśnieje - kompot trzymamy w lodówce
Smacznego :)

Biorę udział w akcjach:

  Dla ochłody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz