Miałam trzy jabłka i cukier w cukierniczce:) Wody też nie brakuje:) Pijmy więc to, co zdrowe.
Składniki:
3 jabłka
cukier
woda
1/2 laski cynamonu (opcjonalnie, ja nie dawałam)
- Jabłka umyć, pokroić na kawałki. Nie obieram ze skórki, bo szkoda mi wyrzucać witaminy
- Przełożyć do garnka, zalać wodą i posłodzić wedle uznania (jeśli używamy cynamonu - włożyć w całości, nie ścierać)
- Od momentu zagotowania wody, odliczyć ok. 10 minut i wyłączyć - gotowe!
- Po wystygnięciu można podawać z kostkami lodu
Należy pamiętać o tym, że jeśli kompotu nie wypijemy od razu, to należy go trzymać w lodówce. W przeciwnym razie, przy takiej temperaturze jaka jest na zewnątrz, kompot zacznie pleśnieć.
Takie proste.
Takie szybkie.
I jakie zdrowe...
jak ja dawno nie piłam kompotu z jabłek .. czas to naprawić :)
OdpowiedzUsuńJa naprawiłam, po roku:)
UsuńJa piję cały rok, bo mam własne jabłka w sadzie.W sezonie dokładam aronię porzeczki maliny wiśnie.
OdpowiedzUsuń