poniedziałek, 22 lipca 2013

Kompot z jabłek

Ugotowałam kompot z jabłek niemal zaraz po tym, jak się przeraziłam ilością kupowanych niezdrowych napojów gazowanych... Gdybym powiedziała, że ich nie lubię bo są niesmaczne, to bym skłamała. Owszem, czasem piję, ale dotarło do mnie, że chyba jednak jest tego za dużo.
Miałam trzy jabłka i cukier w cukierniczce:) Wody też nie brakuje:) Pijmy więc to, co zdrowe.
Składniki:
3 jabłka
cukier
woda
1/2 laski cynamonu (opcjonalnie, ja nie dawałam)
  • Jabłka umyć, pokroić na kawałki. Nie obieram ze skórki, bo szkoda mi wyrzucać witaminy
  • Przełożyć do garnka, zalać wodą i posłodzić wedle uznania (jeśli używamy cynamonu - włożyć w całości, nie ścierać)
  • Od momentu zagotowania wody, odliczyć ok. 10 minut i wyłączyć - gotowe!
  • Po wystygnięciu można podawać z kostkami lodu
Należy pamiętać o tym, że jeśli kompotu nie wypijemy od razu, to należy go trzymać w lodówce. W przeciwnym razie, przy takiej temperaturze jaka jest na zewnątrz, kompot zacznie pleśnieć.
Takie proste. 
Takie szybkie.
I jakie zdrowe...

Smacznego :)

Biorę udział w akcjach:

  Dla ochłody

3 komentarze:

  1. jak ja dawno nie piłam kompotu z jabłek .. czas to naprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piję cały rok, bo mam własne jabłka w sadzie.W sezonie dokładam aronię porzeczki maliny wiśnie.

    OdpowiedzUsuń