Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować).
Ot, cała filozofia:)
Składniki:
30 dag pieczarek
4 ziemniaki
1 nieduża marchewka
1 pietruszka
kawałek pora - ile? Wedle uznania
2 garści makaronu muszelki
przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz)
1 kostka rosołowa drobiowa
3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy
- Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:)
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka
- Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :)
- Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie...
- Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki - przekładam do garnka
- Dodać kostke rosłową, przyprawy, zalac wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości składników
- Zabielić śmietaną. Opisywałam już jak się zabiela zupy m.in. przy pomidorówce, ziemniacznej na boczku i ogórkowej
- Do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką).UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotować
- Na samym końcu, po wyłączeniu już gazu, przekładamy do zupy makaron
Smacznego :)
ja też zabielam śmietaną, ale dopiero na talerzu, bo córa nie potrzebuje śmietany :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na konkurs, Cookie do wygrania :)Pozdrawiam
A ja na talerzu jakoś nie lubię, bo mi się ścina i taka mi pływa nieładna ta śmietana. Może nie umiem tego zabielić w ten sposób?
UsuńDawno nie robiłam pieczarkowej...ale narobiłaś mi smaku!
OdpowiedzUsuńNo to gotuj! :)
UsuńNo no! Akurat kupiłam dziś nadmiar pieczarek do pizzy :)
OdpowiedzUsuńNo to juz wiesz, do czego zużyjesz resztkę:)
UsuńDla mnie zupa albo z makaronem , albo z ziemniakami !
OdpowiedzUsuńKiedyś też tak uważałam. Ale jakiś czas temu zjadłam z ziemniakami i z makaronem i przestały mi sie gryźć te smaki
Usuń