Paprykę przygotowaną w ten sposób można trzymać naprawdę bardzo długo.
Składniki na zalewę:
5 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek
oliwa
czerwona papryka (niestety nie mam w przepisie podanej ilości papryki - trzeba wziąć "na oko")
- Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoiku
- Zalewę zagotować i napełnić słoik z papryką
- Jeśli robimy paprykę w dużym słoiku (1 litrowym) - dodajemy 1 łyżkę stołową oliwy. Jeśli słoik jest mały - to jedną łyżeczkę oliwy
- Zakręcić słoik i przez moment zagotować
- Wyjąć i odstawić do góry dnem. Po ok. 20-25 minutach postawić dnem do dołu
Tak przygotowaną paprykę dodaję do drugiego dania, można również położyć na kanapki albo podać na małym półmisku jako dodatek.
Smacznego :)
Sama jeszcze nigdy papryki nie robiłam, ale moja babcia robi pyszną, dodaje łyżeczkę miodu do każdego słoika, polecam!
OdpowiedzUsuńZ miodem...? O, ciekawe jak smakuje...
Usuńmoja ulubioooona :D Tej świeżej nie lubię, ale marynowana-boskość :D
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam:) Ale Kitchen Witch proponowała dołożyć do słoiczka miód. Ciekawa jestem, jakby wtedy smakowało...
Usuńjaki ocet 10%???
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Dziękuję za zwrócenie uwagi, zaraz poprawię w składnikach.
Usuńkiedy papryka jest najlepsxa do sporzycia??chodzi mi po ilu dniach
OdpowiedzUsuńPo tygodniu można się nią delektować :)
Usuń