Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:)
Składniki:
1/2 główki niedużej kapusty
kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami"
3 listki laurowe
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia
sól
pieprz
mielona słodka papryka
- Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka
- Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą
- Od momentu zagotowania wody - gotujemy kapustę ok. 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka
- Odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, ponownie stawiamy na najmniejszy ogień i wsypujemy łyżeczkę mąki - mieszamy do momentu wymieszania się mąki z kapustą
- Doprawiamy pieprzem i papryką
Można jeszcze dodać trochę podsmażonego boczku, smak będzie wówczas bardziej wyraźny. Uwielbiam taką kapustę!
Smacznego :)
lubię kapuchę na ciepło-mmm:) a z koperkiem-cudo!
OdpowiedzUsuńJa tez lubie, choc w takie upaly to lepsze surowki. Ale strasznie mi sie chcialo takiej kapusty to zrobilam:) A co!:)
UsuńKapusta smaczna,ale dobra dzisiaj zimna mizeria.Pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuńZgadzam sie, ale strasznie mialam ochote na taka kapuste :)
Usuńa może lepiej troszkę zasmażki :-)
OdpowiedzUsuń