środa, 17 lipca 2013

Wieniec z ciasta francuskiego z serem

Tak mnie jakoś naszło, żeby zrobić coś z ciasta z francuskiego. Kilka dni temu kupiłam ser waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:)
Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem.


Składniki:
1 ciasto francuskie
2 łyżki sera waniliowego z wiaderka
3 łyżeczki cukru


  • Posypujemy deskę (blat lub stolnicę) cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie przejeżdżamy po cieście tak, aby cukier się do niego przykleił
  • Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami sera
  • Zwijamy całość w rulon
  • Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy
  • Układamy ruloniki w wieniec
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy wieniec ok. 45 minut
  • Po upieczeniu wyciągamy wieniec z piecyka, wyjmujemy spód tortownicy i "przenosimy" wieniec np. na duży talerz, paterę czy tak, jak ja, na deskę
  • Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, wygląda bardzo zgrabnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Żałuję trochę, że światło miałam kipskie do robienia zdjęć. Ale fajnie podać takie ruloniki jak goście przyjdą, bo niby proste, a tak fajnie wygląda:)

      Usuń
  2. Brawo Kasiu, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zamiar dziś to zrobić i podzielę się wrażeniami,pozdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem, jak Ci wyjdzie i czy bedzie Ci smakowac :)

      Usuń