Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem.
Składniki:
1 ciasto francuskie
2 łyżki sera waniliowego z wiaderka
3 łyżeczki cukru
- Posypujemy deskę (blat lub stolnicę) cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie przejeżdżamy po cieście tak, aby cukier się do niego przykleił
- Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami sera
- Zwijamy całość w rulon
- Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy
- Układamy ruloniki w wieniec
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy wieniec ok. 45 minut
- Po upieczeniu wyciągamy wieniec z piecyka, wyjmujemy spód tortownicy i "przenosimy" wieniec np. na duży talerz, paterę czy tak, jak ja, na deskę
- Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego :)
Bardzo fajny pomysł, wygląda bardzo zgrabnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Żałuję trochę, że światło miałam kipskie do robienia zdjęć. Ale fajnie podać takie ruloniki jak goście przyjdą, bo niby proste, a tak fajnie wygląda:)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrawo Kasiu, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję:)
Usuńmam zamiar dziś to zrobić i podzielę się wrażeniami,pozdrawiam Aneta
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak Ci wyjdzie i czy bedzie Ci smakowac :)
Usuń