Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 szkl. oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g porzeczek
Składniki na kruszonkę:
1/2 łyżki masła
1-1,5 łyżki mąki
1-1,5 łyżki cukru pudru
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować blachę - ja wysmarowałam tłuszczem i posypałam mąką, ale można użyć papieru do pieczenia
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę - aż będzie biała
- Dodać olej i jogurt naturalny - wymieszać
- Połączyć mąkę z proszkiem i powoli, ciągle mieszając, wysypywać do masy. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję
- Po wymieszaniu wszystkich składników przełożyć ciasto do przygotowanej formy i posypać z wierzchu porzeczkami
- Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki przełożyć do miseczki, palcami zbierać je od spodu i przesypywać delikatnie przez palce, aż zrobi się sypka kruszonka
- Z wierzchu posypać owoce kruszonką
- Piec ciasto ok. 60 minut lub do "suchego patyczka". Ja, przy pieczenu tego rodzaju ciast, po ok. 50 minutach wbijam drewniany patyczek do środka (np. te do szaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach
- Po wystygnięciu ciasta można wierzch posypać cukrem pudrem
- Zjeść:)
bardzo lubię ucierane ciasta - robi je się szybko, a możliwość dodania dowolnego owocu sprawia, że za każdym razem powstaje "nowe" ciasto :)
OdpowiedzUsuńu Ciebie jeszcze z kruszonką, mmm... :)
To prawda, że ucierane to szybko się robi. Tak na dobrą sprawę to można podzielić potem na dwa placki i w środek włożyć np. budyń:)
Usuńsuper ciasto,latem właśnie takie lubię najbardziej z owocami bez kremów
OdpowiedzUsuńSzkoda nie upiec ciasta z owocami, skoro jest na nie sezon. Też takie lubię
Usuńpo prostu pychota:)
OdpowiedzUsuń:) Gdybym miała więcej porzeczek, byłoby bardziej wilgotne. Ale takie też jest smaczne:)
UsuńUwielbiam ciasta z czymś kwaśnym,pycha,miłego dnia.
OdpowiedzUsuń