poniedziałek, 8 lipca 2013

Migdały Rocher

Przepis na migdały dostałam od koleżanki. Moja córka je uwielbia.
Proporcje są przeliczone na 25 sztuk. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką, ale ja zdecydowanie wolę tę pierwszą:)


Składniki:
340g czekolady mlecznej
520g migdałów w kształcie słupków
cukier do posypania migdałów
syrop 30% (50g cukru + 50ml wody)
papilotki

  • Migdały zwilżyć syropem i zamieszać, tak aby wszystkie były mokre, ale nie leżały w syropie
  • Posypać je cukrem pudrem i wymieszać
  • Wysypać na blachę
  • Piec w temperaturze 160'C, aż będą chrupiące. Ja piekłam 15 minut, ale czas zależy od piekarnika. Mój coś szwankuje i z jednej strony trochę bardziej przypieka...

  • Pokrojoną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać migdały i wymieszać


  • Masę nałożyć łyżeczką do papierowych foremek i odstawić do zastygnięcia. Ja nakładałam łyżką do lodów i włożyłam do lodówki
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Rewelacja! Zapisuję i biegnę do sklepu po migdały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też dzisiaj robię ;) mam 200g migdałów, jeszcze nie wiem jak to przeliczę, ale dam znać jak zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam 300 gramów migdałów i dałam 40 gramów cukru i 40 ml wody. Do tego 2 czekolady każda po 100 gramów i 3 łyżeczki z kopką cukru pudru do posypania. Może teraz będzie Ci latwiej przeliczyć

      Usuń
  3. PYCHOTKA!! Jak już się spróbuje to nie można przestać sie zajadać:)

    OdpowiedzUsuń