Przepis na migdały dostałam od koleżanki. Moja córka je uwielbia.
Proporcje są przeliczone na 25 sztuk. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką, ale ja zdecydowanie wolę tę pierwszą:)
Proporcje są przeliczone na 25 sztuk. Czekoladę mleczną można zastąpić gorzką, ale ja zdecydowanie wolę tę pierwszą:)
Składniki:
340g czekolady mlecznej
520g migdałów w kształcie słupków
cukier do posypania migdałów
syrop 30% (50g cukru + 50ml wody)
papilotki
- Migdały zwilżyć syropem i zamieszać, tak aby wszystkie były mokre, ale nie leżały w syropie
- Posypać je cukrem pudrem i wymieszać
- Wysypać na blachę
- Piec w temperaturze 160'C, aż będą chrupiące. Ja piekłam 15 minut, ale czas zależy od piekarnika. Mój coś szwankuje i z jednej strony trochę bardziej przypieka...
- Pokrojoną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać migdały i wymieszać
- Masę nałożyć łyżeczką do papierowych foremek i odstawić do zastygnięcia. Ja nakładałam łyżką do lodów i włożyłam do lodówki
Smacznego :)
Rewelacja! Zapisuję i biegnę do sklepu po migdały:)
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz:)
Usuńteż dzisiaj robię ;) mam 200g migdałów, jeszcze nie wiem jak to przeliczę, ale dam znać jak zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa miałam 300 gramów migdałów i dałam 40 gramów cukru i 40 ml wody. Do tego 2 czekolady każda po 100 gramów i 3 łyżeczki z kopką cukru pudru do posypania. Może teraz będzie Ci latwiej przeliczyć
UsuńPYCHOTKA!! Jak już się spróbuje to nie można przestać sie zajadać:)
OdpowiedzUsuń