niedziela, 8 września 2013

Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski

Jedna wersja to wspaniałe połączenie natki pietruszki z pomarańczą i cytryną.  
Druga wersja to połączenie natki pietruszki z chilli i koperkiem. 
Ryba w przygotowaniu jest pracochłonna, ale po godzinie pieczenia mamy rozkosz dla podniebienia...



Składniki:
2 okonie morskie wypatroszone
garść natki pietruszki
masło - tyle samo co pietruszki
mielona papryka chilli lub posiekana papryczka chilli
oliwa z oliwek
1 łyżeczka koperku
1 cytryna
1 pomarańcza
wykałaczki, po ok. 3-4 na sztukę
sól



  • Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie ostrym nożem ale tak, żeby nie poszarpać ryb. Da się:) Do dzieła, byle ostrożnie!:) (Jeśli kupiliśmy rybę, która nie była wypatroszona - to należy ją wypatroszyć)
  • Następnie staramy się wyciąć skrzela, również ostrym nożem i również ostrożnie... Należy również usunąć boczne płetwy
  • Ryby płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Ryby w środku oprószamy solą
  • Obie ryby, z obu stron nacinamy nożem
  • Teraz przygotujemy masło pietruszkowe. Siekamy natkę pietruszki bardzo drobno i mieszamy z masłem, np. widelcem



  • W środek jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą


  • Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno



  • Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy cytryny i połowy pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną rybę, starając się dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia
  • Do drugiej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól i wiórki z połowy pomarańczy i połowy cytryny - mieszamy i nacieramy drugą rybę i również dokładnie wcieramy (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia



  • Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 220 stopni
  • Naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową



  • Wkładamy rybę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni zmieniając grzanie na góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut
  • Podałam z brokułami i z pieczonymi ziemniakami 
  • Ryby można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy



Taka ryba - tylko na zdrowie!:)

13 komentarzy:

  1. Cudowna! Uwielbiam pieczone ryby, niemal w każdej formie! Pomarańczowej skórki jeszcze na rybie nie próbowałam, zapamiętuję do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybki prezentują się wspaniale, musiały być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. super , pyszna ryba, aromatyczna, extra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest cool dla mnie ten przepis robi furore

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybka przepyszna!!! Rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny przepis na labraksa. Mój ulubiony. Smak ryby fantastyczny. Z każdym razem nieznacznie modyfikuję przepis dodając rozmaite przyprawy i zawsze wychodzi wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj upiekłem 2 okonie wg powyższego przepisu - obydwa przepyszne wyszły - REWELACJA!!!
    Najsmaczniejszy labraks jakiego jadłem (a jemy ryby średnio 5x w tygodniu na obiad).
    Gratuluję pomysłu na tą rybkę. Polana na talerzu sokiem z pomarańczy i cytryny dodatkowo wzmocniła smak.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś będę robić. Wyglądają pysznie. Ale interesują mnie te ziemniacKi pieczone w całości....możesz napisać jak je robisz? Pzdr ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na ziemniaczki mam na blogu :) Pod tym linkiem:
      http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/pieczone-ziemniaki-do-obiadu.html

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  10. Pieczenie ryby godzinę? To chyba spora przesada, bo wsadzeniu do rozgrzanego piekarnika max 20 minut i wychodzi soczysta i nie przesuszona ryba...

    OdpowiedzUsuń