Lubię serek cammembert. Szukałam jakiegoś pomysłu, żeby go wykorzystać i pomyślałam, że dobrze będzie skorzystać jeszcze z mocy sezonowych warzyw. Przecież niedługo będziemy musieli się z nimi pożegnać...
Takie zapiekane warzywa wyśmienicie smakują z pesto.
Składniki:
1 cukinia
8 małych ziemniaków
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 krążek lub trójkącik orzechowego sera camembert (może być zwykły cammembert, nie musi być orzechowy)
1-2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
pieprz
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 krążek lub trójkącik orzechowego sera camembert (może być zwykły cammembert, nie musi być orzechowy)
1-2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
pieprz
- Przygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :)
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki
- Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę
- Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki
- Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki
- Czosnek przecisnąć przez praskę
- Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i posypać pieprzem. Całość polać oliwą. Dokładnie wymieszać
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać
- Serek pokroić w plasterki
- Ok. 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch cammembert i zapiekać do momentu rozpuszczenia się serka. Podawać zapiekankę polaną pesto
Pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńale Smacznie się zapowiada! :)
OdpowiedzUsuń