poniedziałek, 2 września 2013

Warzywna zapiekanka z orzechowym serem cammembert i pesto

Lubię serek cammembert. Szukałam jakiegoś pomysłu, żeby go wykorzystać i pomyślałam, że dobrze będzie skorzystać jeszcze z mocy sezonowych warzyw. Przecież niedługo będziemy musieli się z nimi pożegnać...
Takie zapiekane warzywa wyśmienicie smakują z pesto.


Składniki:
1 cukinia
8 małych ziemniaków
1 cebula

2 pomidory
2 ząbki czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam)
1 czerwona papryka

1 zielona papryka
1 krążek lub trójkącik orzechowego sera camembert (może być zwykły cammembert, nie musi być orzechowy)
1-2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
pieprz
mogą być ulubione zioła


  • Przygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :)
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C
  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki
  • Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę
  • Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki
  • Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki
  • Czosnek przecisnąć przez praskę
  • Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i posypać pieprzem. Całość polać oliwą. Dokładnie wymieszać
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać
  • Serek pokroić w plasterki
  • Ok. 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch cammembert i zapiekać do momentu rozpuszczenia się serka. Podawać zapiekankę polaną pesto
Na zdrowie :)

Biorę udział w akcji:

3 komentarze: