Bardzo szybkie w wykonaniu. Robi się tak szybko, jak szybko się zjada:)
Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 łyżek serka waniliowego w wiaderku
6 łyżeczek cukru
1 jajko
- Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które było zawinięte. Wyłożymy nim brytfankę
- Dzielimy ciasto na 6 kwadratów. Najlepiej jest najpierw złożyć ciasto delikatnie wzdłuż na pół, żeby zaznaczyć sobie środek i radełkiem lub nożem przeciąć. Następnie, wszerz, podzielić na trzy - powstanie 6 kwadratów:)
- Na każdy kwadrat wyłożyć po 1 łyżce serka waniliowego i rozsmarować
- Składać kwadraty w rogaliki, a następnie złączyć je jak uszka do barszczu
- Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem...
- ... i posłodzić 1 łyżeczką cukru
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut na złoty kolor
- Po upieczeniu delikatnie zdjąć, ponieważ są miękkie od spodu przez ser. Lepiej się je małym widelczykiem deserowym, bo są za miękkie, żeby jeść trzymając w ręku:)
Smacznego!:)
Narobiłas mi smaku takiego że aż slinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńNo to musisz zrobic:)
UsuńGdzie kupiłaś to ciasto francuskie?
OdpowiedzUsuńDostaniesz je w każdym super i hiper markecie. Czasem nawet w zwykłych malych, osiedlowych sklepach. Ja kupuję w Biedronce najczęściej bo najtańsze. Ale kupowałam też w Leclercu, Carrefourze i Lidlu
Usuń