sobota, 21 września 2013

Sałatka Cezar

Ostatnie dwa przepisy były na słodko. Bounty i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka. Teraz trochę witamin:)
Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :)


Składniki:
8-10 liści sałaty lodowej
2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk)
pierś z kurczaka
grzanki z 2-3 kromek chleba
5 gramów parmezanu
1 białko
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz ziołowy
  • Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki (nie tniemy nożem, bo nam witaminy uciekną)
  • Sok z pomarańczy wyciskamy do miseczki przez dłoń. Dzięki temu ewetualne pestki zostaną na dłoni, a nie w sałatce:)
  • Dodajemy oliwę, szczypte soli i pieprz ziołowy
  • Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w occie balsamicznym
  • Smarujemy pierś białkiem i smażymy na patelni starając się nie używać tłuszczu. Może być patelnia grillowa albo, jeśli posiadamy - grill elektryczny
  • Następnie usmażone plasterki kurczaka tniemy w paseczki lub kostkę
  • Na patelni rumienimy 2-3 kromki chleba pokrojone w kostkę
  • Pomidory kroimy na kawałki (jeśli używamy pomidorków koktajlowych - w ćwiartki)
  • Sałatę przekładamy do salaterki i łączymy z sosem z soku wyciśniętego z pomarańczy, oliwy i przypraw
  • Dodajemy pomidory, kurczaka i mieszamy
  • Na wierzch dajemy grzanki i parmezan
  • Zjadamy:)
Na zdrowie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz