Idealnie komponują się z gulaszem lub bitkami. Pasują też do innego mięsa z sosem. Ja podałam do gulaszu wieprzowego. Poza tym dziecko też zje ze smakiem. Moja córka zjadła nawet solo :)
Można podawać również z sosami: pieczarkowym lub innym ulubionym.
Wyszło 17 sztuk.
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
30 gramów drożdży
1 szklanka mleka
2-3 łyżki roztopionej margaryny
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
- Drożdże połączyć z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostałą ilość mleka, roztopiony tłuszcz i wbić jajka
- Dodać wyrośnięte drożdże...
- ... rozpuszczoną margarynę
- i najpierw ręką wyrobić ciasto
- Następnie drewnianą łyżką napowietrzyć ciasto wbijając ją w dowolny sposób
- Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut
- Na gazie ustawiać garnek z elementem do gotowania na parze i zagotować wodę
- Ciasto podzielić na części i formować kulki
- Uformowane kulki układać w dużych odstępach na sitku - bardzo ładnie wyrastają
- Przykryć pokrywką i podczas gotowania nie zdejmować pokrywki, ponieważ pyzy opadną. Gotować 10-12 minut
- Podawać od razu po przygotowaniu, na ciepło. Jeśli robimy je wcześniej, to potem możemy podgrzewać, ale również na parze przez ok. 3-4 minuty
- Takie pyzy świetnie zastępują makaron lub ziemniaki
Smacznego! :)
Ja uwielbiam je na słodko <3
OdpowiedzUsuńBardzo długo szukałam przepisu na pyzy takie jakie moja babcia robiła no i wreszcie i sie udało :)) Pyzy sa pyszne dzieciaki jadły aż miło patrzeć i wcale nie ma przy nich dużo pracy. Polecam
OdpowiedzUsuńZ tego wniosek, że jak będę babcią, to moje wnuki będą wcinać moje pyzy ze smakiem ;) Bardzo się cieszę, że Twoim dzieciom smakowały :)
UsuńSwietny jest ostatni komentarz az milo.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa mi nie wyszły , kleja się i wszystko do kosza
OdpowiedzUsuńW takim przypadku wystarczyło dodawać po trochu mąki, porcjami. Szkoda wyrzucać, skoro można ratować, Moje nigdy nie były mokre, bardzo dobrze się formują
UsuńA można przygotować ciasto dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, choć ja tak nigdy nie robiłam z tym ciastem. Zawsze na bieżąco robię pyzy.
UsuńNatomiast kiedyś robiłam ciasto drożdżowe i trzymałam w lodówce przez noc i nic złego się nie stało.
Sugeruję zrobić zaczyn drożdżowy dzien wcześniej (drożdże z cukrem; po 3-4 godzinach wymieszać z mlekiem);
OdpowiedzUsuńpo ok. 12 godzinach dodać 1/3 mąki z planowanej porcji i zostawic na kolejne 10-12 godzin;
dopiero na końcu mieszać z resztą mąki, jajkami i tłuszczem;
drożdże muszą popracować!!!!
prawdziwe pyzy powinny być na końcu gładkie jak pupa niemowlaka!
te na zdjęciu są pomarszczone i nieestetyczne, a to jest skutek zytnigo POSPIECHU!!
Wszelkie ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i czasu.
Moje są pomarszczone i smaczne :)
UsuńJeśli ktoś ma czas, może robić dzień wcześniej. Jeśli ktoś wymyśli sobie pyzy dzisiaj to nie czeka 12 godzin :) Ale pomysł fajny.
Eee tam moje też są, ale na pokaz ich nie robiłam, a smak taki jak moja mama kiedyś robiła :)smak dzieciństwa. Dzięki Kasiu; -)
Usuńz tego co pamiętam, to moja babcia nie formowała pyz ręcznie tylko czekała aż ciasto wyrośnie i wycinała je szklanką tak jak ciasto na pączki... taka dygresja od poznanianki :) przepisu i smaku nie neguję!
UsuńNie próbowałam nigdy w ten sposób. Muszę spróbować :) Dzięki za dygresję :D
UsuńZrobiłam dziś na obiad. Pycha. Takie jakie jadałam dawniej u mamy. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię pyzy pierwszy raz. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że wyjdą. :)
Do tych pyz dodałbym pieczoną kaczkę i modrą kapustę.
OdpowiedzUsuńWyglądają mało apetyczne.
OdpowiedzUsuńNo to robie 😊bo moje chlopaki juz od kilku dni mnie namawiaja 😀mamooo kiedy pyzy 😊pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOliwa zamiast margaryny i woda zamiast mleka. Delikatne ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawia Poznań!
może są smaczne ale wyglądają nieestetycznie:(
OdpowiedzUsuń