Mój gulasz nie jest może węgierski, ale za to na pewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;)
To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać: "weź mnie!" :) Tak więc taki gulasz to dobry sposób na wykorzystanie resztki, w tym przypadku papryki.
Szybko się robi, nie jest pracochłonny, więc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad.
Składniki:
1 czerwona papryka
1 cebula
2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka)
1 woreczek ryżu białego
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka mąki
1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe
sól
pieprz
listek bazylii do dekoracji :)
- Wstawić wodę na ryż i ugotować go w osolonej wodzie
- Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę
- Paprykę oczyścić, umyć i równiez pokroić w kostkę
- Cebulkę - obrać i pokroic w kostkę
- Rozgrzać olej na patelni, wrzucić najpierw mięso, i gdy będzie już ze wszystkich stron podsmażone - dorzucić paprykę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem
- Smażyć dosłownie chwilę, po czym dolać przegotowaną, gorącą wodę do wysokości wszystkich składników (może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe
- Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa
- Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie dokładnie mieszamy (ja używam sprężynki). Przelewamy sos na patelnię i mieszając doprowadzamy danie do zagotowania - wyłączamy
- Nakładamy porcję ryżu na talerz i na nią przekładamy gulasz z papryką
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń