czwartek, 3 października 2013

Pierś z kurczaka po chińsku na szybko

Czasu nie miałam prawie w ogóle. Musiałam zaraz wyjść, a byłam strasznie głodna. Miałam rozmrożoną pierś z kurczaka, ponieważ plan był taki, że usmażę ją w woku i podam do ryżu.
To, na co zostało mi czasu, wyląda tak:) :



Składniki:
1 pierś z kurczaka - u mnie bardzo duża, więc się najadłam mimo, że mój obiad składał się tylko z mięsa :) 
przyprawa chińska 5 smaków


  • Mięso myjemy i czyścimy z błonek. U mnie z jednej piersi zrobiły się dwie :) Pierś była naprawdę bardzo duża
  • Doprawiamy (ilość według uznania) przyprawą 5 smaków dokładnie nacierając mięso z obu stron
  • Rozgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek) na patelni i smażymy mięso z obu stron na małym ogniu kilkakrotnie przewracając
  • Przyznam szczerze, że na tym mój wkład w obiad się kończy :) ponieważ nie mialam czasu (a zjeść trzeba było). Ale proponuję ugotować do tego ryż lub chiński makaron. Mięso można wówczas pokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski. A jeśli ktoś lubi frytki - to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je usmażyć i podać do tego surówkę np. z białej kapusty lub marchewki z groszkiem - obiad jak znalazł! :)
Na zdrowie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz