środa, 9 października 2013

Plecionka ze śliwkami

Już jedno ciasto na zamówienie upiekłam:) Bounty. A teraz kolejne ciasto na zamówienie:) Do wyboru miałam śliwki lub jabłka. Wybrałam plecionkę... ze śliwkami.
Ciasto podczas ugniatania jest mokre, więc jeśli ktoś uzna, że należy dodać więcej mąki - może to zrobić.

Składniki:
1 kg śliwek
4 szklanki mąki
1 kostka masła
1,5 szklanki cukru 
4 jaja w tym jedno do posmarowania ciasta z wierzchu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasta


  • Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki
  • 3 jajka, cukier, sól i masło podzielone na kwałki - mieszamy
  • Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, a następnie wałkujemy - jeśli wyszło nam bardziej suche niż mokre. Ponieważ moje ciasto było bardziej mokre, to przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnęłam palcami
  • Na środku ciasta, wzdłuż, układamy przygotowane śliwki formując podłużny kopczyk
  • Boki ciasta ukośnie nacinamy tak, by powstały paski, które należy zapleść krzyżując je na śliwkach. Ma powstać coś na wzór warkocza. Boki ciasta zawijamy w taki sposób, żeby nam śliwki nie uciekły :)
  • Nagrzewamy piecyk do 180 st. C 
  • Wierzch ciasta smarujemy jajkiem
  • Pieczemy około 45 min w temp 190 stopni
  • Po wystygnięciu ciasta wierzch posypujemy cukrem pudrem

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. ale super! Ja nigdy nie umiałam tak zawinąć ciasta :(
    Strasznie mi sie podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi sie też wydawało, że nie umiem, ale to naprawdę proste. Lepiej się plecie, jak masz mniejsze porcje. W sensie, że krótsze. Wtedy takie zgrabne wychodzą. Ale byś musiała dodać więcej mąki, żeby ciasto sie tak bardzo nie kleiło. Wtedy możesz zrobić dwie takie plecionki, zgrabniejsze

      Usuń