środa, 21 sierpnia 2013

Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem

To już trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami. Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. 



Składniki:
na kruche ciasto:
400 gramów mąki
200 gramów masła
150 gramów cukru pudru
3 jajka
1/2 proszku do pieczenia

na ser:
1 kg sera waniliowego z wiaderka (u mnie z Biedronki)
150 gramów masła
300 gramów cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
olejek pomarańczowy

  • Przygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia
  • Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre

  • Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę
  • Wyjmujemy i dzielimy na 3 części

  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Będziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki jednakowej wielkości to dobrze, jeśli nie, to nic nie szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Wygodnie jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy

  • Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut
  • Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia
  • Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając


  • Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej

  • Do gorącej masy dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego
  • Gorącym ciastem przekładamy kruche placki

Można polać czekoladą lub po prostu posypać z wierzchu cukrem pudrem. Jeśli dla kogoś jedna i druga wersja podania będzie za słodka, to sernik jest też smaczny bez ozdabiania z wierzchu.

Na zdrowie! :)

Biorę udział w akcji:

3 komentarze:

  1. Najlepszy sernik ever!!!!:)) Brawo!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis - zabieram go do swoich zasobów i niedługo wypróbuje. Mam nadzieję że będzie taki jak twój :)

    OdpowiedzUsuń