czwartek, 8 sierpnia 2013

Waniliowe omlety ze słodkim dodatkiem (przepis autorski)

Można zrobić naleśniki na słodko i można zrobić omlety na słodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby się "nie porwały":) Są grubsze, a tym samym bardziej treściwe. Z dodatkiem bitej śmietany lub cukru pudru są jak deser, ale jeśli ktoś lubi drugie dania na słodko to również polecam:) Świetne danie dla dzieci.
U mnie dodatkowo z łyżką przerobionych owoców z kompotu: czereśnie z jabłkiem.

Składniki:
3 jajka
2 budynie waniliowe
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
0,5 - 1 szkl. mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

  • Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy 
  • Następnie miksujemy żółtka. 
  • Do żółtek dodajemy oba budynie, śmietanę (lub jogurt naturalny), proszek do pieczenia (lub sodę) i mąkę - dokładnie miksujemy. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany, dlatego mąkę dokładamy porcjami i sprawdzamy czy masa nie jest za rzadka. Jeśli okaże się, że masa zrobi się za gęsta wówczas możemy rozcieńczyć ją odrobiną mleka
  • Przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką
  • Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i chochelką wykładamy porcję masy - jedna chochelka to jeden omlet. Nie rozkładamy go na całej patelni tylko smażymy małe porcje z obu stron po ok. 1,5 minuty
Na zdrowie! :)

Biorę udział w akcji:

 

2 komentarze: