Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi...
Składniki:
10-20 kg dużych ogórków gruntowych
sól
czosnek
woda
koper
- Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki
- Pokroić na kwadraciki
- Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki
- Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki
- Zakręcić słoiki, ale delikatnie, nie dokręcać!
- Odstawić na bok i dokręcić dopiero wtedy, gdy ogórki zaczną fermentować, tzn. pojawi się na wierzchu pianka, a woda przestanie być przezroczysta - to będzie po ok. 3-4 dniach, nie wcześniej
- A potem, zimą, wyjmujemy słoiczki ze spiżarki i gotujemy zupę ogórkową:)
Na zdrowie! :)
Biorę udział w akcjach:
Ja robię takie ogórki tylko jeszcze szybciej.Trę umyte ogórki na tarce o grubych oczkach do tego trę czosnek. ogórki dosalam i dodaję nasiona kopru.Zostawiam ogórki do czasu az puszczą sok i nastepnie przekładam do słoiczków i zakręcam.Po 2 tyg zanoszę do piwnicy. Zimą gotowy przecier ogórkowy a jaki smaczny.
OdpowiedzUsuńTeż fajnie. Jak robię zupe ogórkową, to czasem trę kiszone ogórki na tarce o dużych oczkach, więc w sumie Twój przepis ułatwia robienie zupy po mojemu :)
Usuń