piątek, 23 sierpnia 2013

Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu.
Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. 
I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;)


Składniki:
ok. 100 gramów wędliny
5-6 sztuk pieczarek
1 mała cebula
5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle
jajko do posmarowania ciasta
zioła prowansalskie
Vegeta - opcjonalnie
świeża bazylia
2 opakowania ciasta francuskiego
masło do duszenia
  • Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę
  • Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi
  • Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników
  • Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków
  • Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii
  • Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików"
  • Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów
  • Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem
  • Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy piekarnik pracuje inaczej. U mnie to jest termoobieg
  • Podajemy z ketchupem
Na zdrowie:)

3 komentarze:

  1. Rewelacja!! no nie mogę teraz się powstrzymać i muszę zrobić podobne :) dzięki za przepis. Robię z ciasta francuskiego ciasteczka nadziewane szpinakiem i serkiem feta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mecz podziękuję, ale kwadraciki jak najbardziej poproszę...do chrupania w trakcie dobrej komedii też na pewno się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Ci wyszły,wyrośnięte i takie złociutkie.

    OdpowiedzUsuń