Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.
I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;)
Składniki:
ok. 100 gramów wędliny
5-6 sztuk pieczarek
1 mała cebula
5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle
jajko do posmarowania ciasta
zioła prowansalskie
Vegeta - opcjonalnie
świeża bazylia
2 opakowania ciasta francuskiego
masło do duszenia
- Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę
- Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi
- Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników
- Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków
- Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii
- Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików"
- Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów
- Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem
- Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy piekarnik pracuje inaczej. U mnie to jest termoobieg
- Podajemy z ketchupem
Na zdrowie:)
Rewelacja!! no nie mogę teraz się powstrzymać i muszę zrobić podobne :) dzięki za przepis. Robię z ciasta francuskiego ciasteczka nadziewane szpinakiem i serkiem feta :)
OdpowiedzUsuńZa mecz podziękuję, ale kwadraciki jak najbardziej poproszę...do chrupania w trakcie dobrej komedii też na pewno się sprawdzą :)
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszły,wyrośnięte i takie złociutkie.
OdpowiedzUsuń