Składniki:
1 pomidor
kawałek cukinii
4 nieduże ziemniaki
zioła prowansalskie lub inne, według upodobań
- Pomidor umyć i pokroić w grubsze plasterki
- Cukinie obrać i również pokroić w plasterki
- Z ziemniakami robimy to samo: obieramy i kroimy w plasterki
- Nagrzewamy piecyk na 200 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i plasterki warzyw układamy w pionie, w kilka rzędów (do wyczerpania plasterków). Posypujemy ziołami. W taki sam sposób możemy przygotować same ziemniaki, jeśli nie lubimy mieszanki warzyw
- Wstawiamy naczynie do piecyka i pieczemy 40 minut pod przykryciem
- Po 40 minutach pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut bez przykrycia, polewając warzywa odrobiną oleju
- Podajemy do mięsa z surówką (lub ulubioną sałatką)
w sezonie letnim to można rzeczywiście z warzyw stworzyć pyszne cudeńka :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuń