sobota, 31 sierpnia 2013

Zapiekane warzywa do obiadu

Chciałam zrobić coś takiego innego do obiadu. Miałam ochotę na warzywa. Gdzieś zobaczyłam zdjęcie warzyw zapiekanych w piecyku i pomyślałam, że zrobię podobne. Pomidor, cukinia i ziemniak :) Do tego robiłam kawałki kurczaka (podobne do tych) w panierce i surówka z pekińskiej (może być z białej kapusty).


Składniki:
1 pomidor
kawałek cukinii
4 nieduże ziemniaki
zioła prowansalskie lub inne, według upodobań



  • Pomidor umyć i pokroić w grubsze plasterki
  • Cukinie obrać i również pokroić w plasterki
  • Z ziemniakami robimy to samo: obieramy i kroimy w plasterki
  • Nagrzewamy piecyk na 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i plasterki warzyw układamy w pionie, w kilka rzędów (do wyczerpania plasterków). Posypujemy ziołami. W taki sam sposób możemy przygotować same ziemniaki, jeśli nie lubimy mieszanki warzyw
  • Wstawiamy naczynie do piecyka i pieczemy 40 minut pod przykryciem
  • Po 40 minutach pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut bez przykrycia, polewając warzywa odrobiną oleju
  • Podajemy do mięsa z surówką (lub ulubioną sałatką) 
Na zdrowie:)

Biorę udział w akcjach:

   Amore pomodori!   

2 komentarze:

  1. w sezonie letnim to można rzeczywiście z warzyw stworzyć pyszne cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń