Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek.
Składniki:
1 gotowy arkusz ciasta francuskiego
ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak
papryka mielona słodka
czosnek granulowany - opcjonalnie
1 jako do posmarowania
- Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół
- Połowę sera odkładamy (ja nie odłożyłam, bo się rozpędziłam). Jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach - to lepiej jest go pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę
- Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak)
- Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim arkuszem i widelcem skleić dłuższe brzegi
- Ponownie posmarować jajkiem
- Na górę zetrzeć drugą połowę sera i również lekko przycisnąć do ciasta (ja już sera nie miałam, ponieważ z rozpędu użyłam go do środka)
- Nagrzać piekarnik do 200 st. U mnie termoobieg, środkowa półka
- Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm
- Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnie
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, smarujemy jajkiem
- Pieczemy ok. 12-15 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, trzeba obserwować)
Mimo, że tuczące, to na zdrowie! :)
o ja! Jesteś moim mistrzem, zawsze kupuję je w sklepie, są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńHo, ho! Zostałam mistrzem paluchów! :D Super, dzięki :D
Usuńekstra sprawa tylko jest jeden kłopot - nie można się od tak pysznych paluszków oderwać :)
OdpowiedzUsuńJaki super pomysł. Muszę zrobić taką przekąskę.
OdpowiedzUsuń