200 gramów mąki
100 gramów miękkiego masła
ok. 70 gramów cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
folia aluminiowa i fasola typu Jaś do wyłożenia tarty
2 budynie śmietankowe
4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
- Z mleka odlać 1 szklankę, a 3 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru
- W 1 szklance mleka rozpuścić budynie śmietankowe i dobrze wymieszać
- Gdy mleko zacznie sie gotować - wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka i chwilę zagotować stale mieszając
- Odstawić
- Robimy ciasto:) Wyrobić masło z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać jajka i cukier puder - ugnieść (ciasto powinno być mokre i lepić sie do rąk) i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ja tej cierpliwości nie miałam i wytrzymałam 30 minut:)
- Włączyć piekarnik na 200 stopni
- Wysmarować tłuszczem formę do tarty i wyłożyć ją schłodzonym ciastem
- Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni, można również wyłożyć folią aluminiową i wysypać "Jaśkiem" - ja tak właśnie zrobiłam. Dół nie urósł, a boki ślicznie się przypiekły i urosły tworząc miseczkę
- Włożyć ciasto do nagrzanego piecyka na 20 minut, ale po 15 minutach wyjąć i zdjąć folię z "Jaśkiem" (UWAGA, GORĄCE!) - podpiec ostatnie 5 minut
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wyłożyć budyniem
- Umyć borówki i rozsypać je na powierzchni tarty z budyniem
- Mniam:)
Na zdrowie:)
Wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńfasole później się wyrzuca, czy można jeszcze użyć?
OdpowiedzUsuńMożna jeszcze użyć. Ja swoją trzymam w oddzielnym woreczku
Usuń