czwartek, 22 sierpnia 2013

Tarta z budyniem i borówkami

Był już sernik na zimno z borówkami, a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami!



Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm:
200 gramów mąki
100 gramów miękkiego masła
ok. 70 gramów cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
folia aluminiowa i fasola typu Jaś do wyłożenia tarty
2 budynie śmietankowe
4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
  • Z mleka odlać 1 szklankę, a 3 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru
  • W 1 szklance mleka rozpuścić budynie śmietankowe i dobrze wymieszać
  • Gdy mleko zacznie sie gotować - wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka i chwilę zagotować stale mieszając
  • Odstawić
  • Robimy ciasto:) Wyrobić masło z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać jajka i cukier puder - ugnieść (ciasto powinno być mokre i lepić sie do rąk) i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ja tej cierpliwości nie miałam i wytrzymałam 30 minut:)
  • Włączyć piekarnik na 200 stopni
  • Wysmarować tłuszczem formę do tarty i wyłożyć ją schłodzonym ciastem
  • Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni, można również wyłożyć folią aluminiową i wysypać "Jaśkiem" - ja tak właśnie zrobiłam. Dół nie urósł, a boki ślicznie się przypiekły i urosły tworząc miseczkę

  • Włożyć ciasto do nagrzanego piecyka na 20 minut, ale po 15 minutach wyjąć i zdjąć folię z "Jaśkiem" (UWAGA, GORĄCE!) - podpiec ostatnie 5 minut
  • Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wyłożyć budyniem
  • Umyć borówki i rozsypać je na powierzchni tarty z budyniem
  • Mniam:)

Na zdrowie:)

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fasole później się wyrzuca, czy można jeszcze użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeszcze użyć. Ja swoją trzymam w oddzielnym woreczku

      Usuń