wtorek, 20 września 2016

Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem

Dawno nic nie piekłam, aż świat w końcu zaczął się dopominać :)
Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :)
Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm



Składniki na ciasto:
300 gramów mąki pszennej
20 gramów świeżych drożdży
2 jajka
50 gramów cukru
60 ml mleka o temp. pokojowej
60 gramów roztopionego masła
3 nieduże jabłka

Składniki na kruszonkę:
50 gramów mąki
50 gramów cukru
50 gramów zimnego masła

Składniki na lukier:
2 łyżki śmietany 18%
cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę

  • Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować
  • Do miski wsypać mąkę, cukier i jajka - całość wymieszać. Następnie dodać roztopione masło i znowu całość wymieszać. Ja to robiłam drewnianą łyżką. Ciasto będzie się trochę lepić, ale to nic. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut)

  • W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (u mnie termoobieg)
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je do foremki
  • Na ciasto wykładamy jabłka
  • Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki
  • Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika
  • Pieczemy ok. 35-40 minut
  • Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki
  • Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto
  • Zjadamy :)



Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Super drożdżówka, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń