Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
sól
pieprz
na sos:
4 pomidory (opcjonalnie mała puszka koncentratu pomidorowego)
1 cebula
2 nieduże marchewki
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka ananasa razem z zalewą
1 puszka pędów bambusa
2 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka musztardy
bazylia
pieprz ziołowy
mielona papryka słodka
lubczyk otarty
- Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w kostkę
- Cebulę pokroić w piórka i dusić razem z pomidorami około 30 minut
- Marchewkę pokroić w słupki
- Po upływie 30 minut dodać do pomidorów marchew, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ananas pokrojony również w kostkę wraz z zalewą i paprykę pokrojoną w kostkę
- Dodać koncentrat (jeśli chcemy) i sos sojowy (jeśli też chcemy), musztardę i wymieszać
- Doprawić i dusić kolejne pół godziny mieszając od czasu do czasu
- Kurczaka oczyścić z ewentuanych błonek, umyć, pokroić w kostkę
- Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami oleju i wrzucić kurczaka. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu i smażyć ok. 15 minut. Drób bardzo szybko się smaży, więc nie ma potrzeby tryzmac go dłużej na patelni
- Kurczaka przełożyć do sosu i dusić ok. 3 minut (nie dłużej)
- Wsypać ryż do gotującej, osolonej wody i gotować ok. 15 minut
- Wyłożyć ryż do miseczki i nałożyć kurczaka z sosem
Na zdrowie :)
jakby co ja dodaję jeszcze do kurczaka trochę tartej marchewki co potęguje sosu smak słodki :)
OdpowiedzUsuńJest w przepisie marchewka, w sosie. Pokrojona jest w slupki, bo wtedy bardziej ja czuc, niz gdy jest starta.
Usuńdo sosu polecam łyżeczkę octu ryżowego. nadaję fajny smak
UsuńBardzo lubię kurczaka słodko-kwaśnego, ale zawsze kupowałam gotowy sos . Może czas zrobić własny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html
Zrobiłam wczoraj na obiad. Pyszna potrawa. Orientalna, ale delikatna w smaku. Pierś z kurczaka zastąpiłam piersią z indyka. Smakuje równie dobrze a mniej przetworzona ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Polecam wszystkim, którzy mają ochotę spróbować nowych smaków.
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńRozumiem że te pędy bambusa i kukurydze odcedzamy z zalewy? A zalewa z ananasa całą dodajemy? Odnośnie musztardy jaka to ma być łagodna czy ostra? I gdzie kupie te pędy bambusa i ile one kosztują tak orientacyjnie?
OdpowiedzUsuńTak, odcedzić - słuszna uwaga. Z ananasem to trzeba popróbować według własnego smaku. Jak się da za dużo będzie za słodkie, ale można jednak dać całą. Co do pędów to kupowałam w Carrefourze, ale cena na rynku jest różna w zależności od sklepu i firmy i waha się od 4 do 7-8 zł za puszkę. Musztarda również według własnego smaku, ale lepsza jest delikatna.
UsuńDziękuje bardzo za odpowiedź a na ile porcji wystarczy tego sosy? Jeszcze mam pytanie odnośnie tych pędów bambusa nie trzeba ich kroić lub tym podobne? Nie mialam z nimi stycznosci wcześniej...
OdpowiedzUsuńNa 2-3 porcje, w zależności od tego, jak duże porcje zazwyczaj jemy. Bambusa nie trzeba kroić
OdpowiedzUsuńRobiłem, wyszło bardzo dobre. Pierwszy raz miałem do czynienia z pedami bambusa i dałem pół puszki (puszka 180g). Jedyny minus to taki ze bardzo długo się robi, skrocilem duszenie o ok 20-30min. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńSos słodko -kwaśny ale czy nie brakuje czegos kwaśnego ? Dzisiaj będę wykorzystywana ten przepis i zastanawiam się czy w smaku nie będzie zbyt słodkie !:) na zdjęciu wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMożna dodać mniej tego sosu z ananasa z puszki. Ogólnie składniki, gdy się przemacerują, dają posmak słodko-kwaśny.
UsuńProsze próbować i podzielić się swoimi spostreżeniami - każdy ma inne kuybki smakowe i dla każdego danie będzie inaczej smakować. Jestem ciekawa, co Pani sądzi o tym daniu. Ja bardzo lubię.
Dziękuję za odpowiedz. Oczywiście dam dzisiaj znać co mi wyszło :) jeszcze tylko znalezc pędy z bambusa i mogę wkraczać do kuchni. Pozdrawiam!
UsuńPrzepis wypróbowany i zaliczony do udanych choc jak to juz ze mną jest musiałam swoje pozmieniać. Na początek wrzuciłam na patelnie z olwia paprykę pokrojona w paseczki. Smażyłam pare minut. Po chwili dodałam dwie puszki pomidorów z puszki i utarta marchewkę ( chciałam pokroić w paseczki ale byla tak twarda ze nie miałam siły się męczyć). Całość przyprawiłam lubczykiem, pieprzem ziołowym i dodałam czosnku. Nie użyłam cebuli ponieważ jej nie lubię. Całość dusiłam okolo 25 minut. Potem przełożyłam do garnka i dalej postępowałam juz zgodnie z przepisem . Dałam całą puszkę z ananasem i mimo moich obaw nie wyszło za słodkie . Niestety nie udalo mi sie kupić pędów bambusa a szkoda bo bardzo chciałam ich spróbować. Mimo to wyszło bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzy ten sos będzie taki gęsty czy trzeba coś dodawać bu go zagęścić?
OdpowiedzUsuń