środa, 18 września 2013

Śliwkowe ciasto drożdżowe w kształcie ślimaka

Kolejny przepis z mojego "czarodziejskiego" zeszytu z przepisami:)
Ładne, efektowne ciasto z sezonowymi owocami, których jest jeszcze sporo: śliwkami.
Szkoda czasu na zbędne słowa. Trzeba się wziąć za pieczenie:)

Składniki:
ok. 1/2 kg śliwek
400 gramów mąki
100 gramów masła
150 ml mleka
20 gramów świeżych drożdży
60 gramów cukru + 2 łyżki do posypania śliwek
sól
1 jajko + żółtko

  • Najpierw rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia - czeka na swoją kolej
  • Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki - czekają na swoją kolej posypane cukrem :)
  • Mleko podgrzać. Niedużo. Tak, żeby było po prostu ciepłe
  • Przygotować większą miskę. Taką, w której będziemy docelowo mieszać składniki na ciasto
  • Do przygotowanej miski włożyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, sól - wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować"
  • Po tym czasie dołożyć mąkę, żółtko i jajko oraz schłodzone, roztopione masło
  • Wyrabiamy kilka minut i nie martwimy się tym, że ciasto jest rzadkie. Przez jakiś czas będzie się kleiło do rąk, ale jeśli uzbroimy się w cierpliwość, to przestanie:)
  • Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na bok na godzinę
  • Po godzinie ciasto wałkujemy w prostokąt mniej więcej o wymiarach 30x40 cm
  • Ciasto kroimy wzdłuż w 3 paski i zwijamy je w rulon
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (u mnie termoobieg))
  • Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. I teraz tak: bierzemy jeden rulon i układamy wzdłuż ścianek tortownicy. Śliwki układamy w pionie wzdłuż ciasta 
  • Bierzemy następny rulon i układamy tworząc ciągłość ciasta, w kształt ślimaka. Śliwki znowu układamy wzdłuż ciasta
  • I trzecim rulonem tworzymy dalszy ciąg ślimaka:) i znowu śliwki układamy w pionie, kończąc na środku tortownicy
  • Wkładamy do nagrzanego piecyka przykrywając folią aluminiową, żeby ciasto się za bardzo nie przypiekło. Po przykryciem pieczemy ok. 25 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut
  • Po wyjęciu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem. Jeśli posypiemy ciepłe - cały cukier wsiąknie w ciasto i nie będzie efektu

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Smaczne i taki interesujący kształt - świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Nie jest tez szczegolnie pracochlonne. Tyle, ze trzeba sie pobawic w lepienie slimaka:)

      Usuń
  2. pycha :) i efektownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń