Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku, ale ogólnie jestem zadowolona :)
Składniki:
360 gramów mąki pszennej
3 jajka
170 gramów margaryny Kasi
1/2 paczki proszku do pieczenia
130 gramów cukru pudru
1/2 słoiczka konfitury jagodowej
3 białka
1/2 szklanki cukru
- Zarabiamy mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną
- Dodajemy 3 jajka, cukier puder i zagniatamy. Ciasto ma być mokre
- Wkładamy do lodówki na godzinę
- Następnie dzielimy ciasto na dwie części
- Nastawiamy piecyk na 180 stopni
- Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru
- Połową ciasta wykładamy foremkę
- Nakładamy połowę ubitej piany z białek
- Na pianę małą łyżeczką nakładamy konfiturę
- Następnie na konfiturę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta. Ciasto jest na tyle mokre, że ja układam ciasto rwąc je na kawałki
- Wkładamy do piecyka na 40 minut
- Kroimy dopiero po wystygnięciu
Smacznego :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń