poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa krem z białych warzyw

Miałam pietruszkę, kalafior, pieczarki, cebulę, ziemniaki... W zasadzie wszystko zbliżone kolorem do białego :) Do tego zrobiłam grzanki i podałam z zupą kremem z białych, wcześniej wspomnianych warzyw. Gdyby nie dawać pieczarek, a na przykład dodać białe szparagi to kolor zupy byłby bardziej biały.



Składniki:
kilka różyczek kalafiora
4 ziemniaki
1 cebula
4-5 pieczarek
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 kromki czerstwego chleba (ale nie zupełnie suchego!) + łyżka masła

  • Kalafior przekładamy do garnka 
  • Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do kalafiora
  • Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw
  • Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową gotową lub robioną przez nas
  • Gotujemy do miękkości, a następnie przelewamy do malaksera i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w krem
  • Chleb kroimy w kosteczkę i na maśle smażymy grzanki. Podajemy z zupą :)

Smacznego! :)

W myśl akcji:
Pieczarkowy Tydzień 2014   Pieczarkowy Tydzień 2014    Wiosenne zupy

3 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobną zupkę, ale nie pomyślałam o dodaniu pieczarek, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie dobrałaś składniki, uwielbiam zupy-kremy : )

    OdpowiedzUsuń