środa, 25 września 2013

Kostki rosołowe

A raczej "bloki" rosłowe:) Duże, zdrowe, bez konserwantów i ulepszaczy.
Mięso dowolne - takie, jak lubicie. W zależności od tego, jaki wywar chcecie przygotować: delikatny drobiowy, wołowy, wieprzowy. A może mieszany?
Trzeba się zaopatrzyć w plastikowe pojemniki, w których będziecie zamrażać wywar. W sklepach są też dostępne specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki spełniają swoją funkcję należycie:)
Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa.
Już mi ślinka cieknie;)



Co potrzebujecie?
duży garnek, taki naprawdę duży:)
500-600 gramów mięsa 
1 cały por (biała i zielona część)
1 seler
2 pietruszki
3-4 marchewki
5-6 liści laurowych
1 cebula
1 łyżka lubczyku
5-6 kuleczek pieprzu
5-6 kuleczek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie
2-3 liście kapusty włoskiej (ja nie dodawałam)


  • Mięso czyścimy, myjemy. Kroimy dowolnie - według uznania
  • Por czyścimy i kroimy w większe paski - będzie łatwiej wyłowić z zwywaru. Ja pokroiłam drobno, w talarki, ale wtedy trudniej jest się pozbyć
  • Seler myjemy i kroimy na pół
  • Pietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół
  • Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są większe to możemy przekroić wzdłuż na cztery części
  • Cebulę obieramy i nic więcej z nią nie robimy - będzie sie gotowała w całości
  • Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą
  • Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki (i opcjonalnie, liście kapusty włoskiej)
  • Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2,5 godziny
  • Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć, np. rozgotowana cebula i por. Chyba, że dodacie do zapiekanki mięsnej, jeśli taką planujecie:) Ale pietruszkę, marchew i seler możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki warzywnej. Mięso można zmielić i zrobić np. krokiety. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci było mięso. Skrzydełka można doprawić i na chwilę podpiec w piekarniku - to już Wasza inwencja twórcza:)
  • Odcedzony i schłodzony wywar przelewamy do plastikowych pojemniczków. Wielkość zależy już od Waszych potrzeb. U mnie różnie: półlitrowe i litrowe. Dobrze mieć pudełeczka różnej wielkości. Jeśli macie woreczki to do nich przelewacie rosół chochelką (będzie łatwiej) i zamykacie szczelnie wiążąc supełek lub korzystając z klamerki. Zamrozić i korzystać ile się da!:)
Na pewno na zdrowie!:)

10 komentarzy:

  1. ale super! Domowym sposobem i już mamy :) A nie te kupne..
    Bardzo mi się pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) W piątek rusza na zmiksowani.pl moja akcja kulinarna - gdybys chciała wziąć w niej udział to zapraszam na I edycję "Zastąp słoik pysznym daniem" :) http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zastap-sloik-pysznym-daniem-edycja-i . Na durszlaku tez będzie, tylko czekam na akcpetację akcji.

      Usuń
  2. jestem zwolennikiem takich domowych wywarów! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem szczerze jeszcze takich nie robiłam.
    Ale muszę zrobić, muszą byc wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku są na pewno lepsze niz te gotowe. Proporcje można zmieniać w zależności od tego, czy chcesz bardziej ostry smak (wtedy trzeba dodać troszkę więcej ziela angielskiego i pieprzu) czy łagodniejszy - tutaj polecam ugotować na skrzydełkach kurczaka

      Usuń
  4. Świetny pomysł. Spróbuj też do sosów. Trochę więcej zachodu, ale efekt...
    http://bezchemii.blogspot.com/2013/09/bulionetka-do-sosow-bez-chemii.html
    Tak trzymaj. Pobieram baner akcji

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie napisałaś ile wody należy wlać bo w tym przypadku to chyba ważne, żeby nie było zbyt gęste ani za rzadkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek ma wysokość 14 cm, a średnicę 24 cm. Jeśli chcesz, żeby smak byl wyraźniejszy to musisz w mniejszym garnku gotować. Nie wiem ile litrów ma ten mój, ale zawsze w nim gotuję taki wywar.

      Usuń