poniedziałek, 30 września 2013

Klasyczna babka piaskowa

Miałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu.
Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :)



Składniki:
1 szklanka cukru
220 gramów margaryny (u mnie Kasia)
6 jajek
12 łyżek mąki pszennej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania (ok. 2 łyżek)



  • Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia
  • Oddzielić żółtka od białek - białka ubić na sztywno
  • Pod koniec ubijania dodać cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijać
  • Dodać margarynę - miksować
  • Następnie dodać żółtka - ubijać, a na koniec wsypać przesiane mąki i wszystko dokładnie wymieszać
  • Z masy odłożyć 2/3
  • Do pozostałej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać
  • Nastawić piekarnik na 170 stopni C (u mnie termoobieg)
  • Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką
  • Nałożyć do niej najpierw masę jasną...
  • ... a potem ciemną
  • Piec ok. 40 minut. Po tym czasie piecyk wyłączyć i jeszcze potrzymać 5 minut. Po 5 minutach otworzyć drzwiczki piecyka i przytrzymać jeszcze 5 minut
  • Po wsytudzeniu podypać cukrem pudrem

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. u mnie w domu stoi na 1szym miejscu i zawsze również z kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Zapraszam http://matka-pod-napieciem.blogspot.com/2013/10/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. A kiedy margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nie zauważyłam, że nie ujęłam margaryny :) Już poprawiłam, jest między punktem z cukrami a mąką.

      Usuń