Składniki:
1 kg mielonej słoniny
1/2 kg mielonego mięsa mieszanego
1 cebula
majeranek do smaku
- Słoninę stopić na patelni na malutkim ogniu. Trzeba pamiętać o tym, że patelnia i drewniana łyżka (ja takiej używałam) muszą być suche. W przeciwnym razie tłuszcz będzie pryskał i się poparzycie
- Odjąć trochę tłuszczu - będzie do podsmażenia cebuli
- Oddzielnie podsmażyć mięso - również na małym ogniu
- Obrać cebulę, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie stopionej słoninie - nie przypalić, bo będzie gorzkie!
- Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku
- Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej w przeciągu ok. dwóch tygodni
jak byłam mała zajadałam się tylko smalcem D: Nie wiem czemu, ale wtedy tak mi smakował :D
OdpowiedzUsuńA przepis zapiszę, może odtworzy mi smak dzieciństwa? :)
Super pomysł na zrobienie własnego smalcu. Właśnie taki domowy jest znacznie lepszy niż ze sklepu, wiemy co tam jest i jakiej jakości. Sama także robię samemu ma różne sposoby, można dodawać do niego zioła jak najbardziej aby wzbogacić smak. Także można łatwo go zrobić w ten sposób www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec Podobno można też dodawać skórkę pomarańczy lub cytryny, utartą aby nadała aromatu, ale nie próbowałam jeszcze samemu, a może ktoś z pozostałych tak robił?
OdpowiedzUsuń