sobota, 30 listopada 2013

Zawijane ciasto drożdżowe z makiem

Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;)



Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
70 gramów cukru
1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu
30 gramów margaryny (u mnie Kasia)
30 gramów świeżych drożdży
500 gramów masy makowej (u mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową)



  • Margarynę roztopić i ostudzić
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
  • W misce wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę
  • Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść miękkie ciasto od czasu do czasu ręce polewając olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk)
  • Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut
  • Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc okrągłe placki
  • Piecyk nagrzać do 180 stopni C
  • Formę na tartę posmarować margaryną i wysypać mąką. Ułożyć pierwszy placek i wyłożyć na niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć całość czwartym plackiem
  • Teraz najprzyjemniejsza część :) Na środku, np. kieliszkiem, zaznaczamy sobie środek ciasta
  • Nożem dzielimy nasze ciasto na 12 części nie przecinając na środku naszego kółeczka po kieliszku
  • Łapiemy obiema rękami sąsiadujące trójkąty i skręcamy oba jednocześnie do siebie. Robimy dwa obroty (lewa ręka skręca dwukrotnie w prawo, prawa - dwukrotnie w lewo)
  • Powtarzamy czynność z pozostałymi 10 trójkątami
  • Ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem
  • Pieczemy 20 minut (termoobieg), a po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy ciasto w środku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze przez 5 minut
  • Można z wierzchu polać lukrem, ale ja tego nie robiłam

Smacznego! :)

W myśla akcji:

  Wigilia 2013

19 komentarzy:

  1. Drożdżowe z makiem kocham ! :) Dostanę kawałek ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, upiekę, bo wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis :) i jak to ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie to zrobiłaś, a smaki wyborne i swiąteczne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkim bardzo dziękuję :) Miło mi!

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ja widze mak?! Czy to jest maaak?!?! Chce, chce go :D
    Pięknie zawinięty, ostatnio zachwycasz mnie swoimi pomysłami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maaaaak!!! :D
      A zachwycam celowo... Jeszcze coś wymyślę... :D

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za pomysl na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. super :D dziś będę piekła
    dzięki za pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Mam nadzieję, że się ciasto udało :)

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkim niezdecydowanym bardzo polecam przepis ;) udało się :) : http://zapodaj.net/e2d22bc5c8444.jpg.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowity efekt !!!!!!!!! Na pewno upiekę wg Twojego przepisu i z tymi wymyślnymi wywijasami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upieklam, świetnie wygladalo i smakowało :) pozdrawiam i polecam przepis :) Edyta

    OdpowiedzUsuń