Składniki:
na ciasto:
100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia)
180 gramów mąki
50 gramów cukru pudru
1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać całe jajko
1 łyżka śmietany 18%
Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też ozdobić lukrem.
- Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki
- Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niz 0,5 cm i szklanką (bądź foremką) wykrawamy ciasteczka
- Nagrzewamy piecyk do 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut - należy pilnować, żeby się nie przypiekły za bardzo
- Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia
Smacznego:)
Biorę udział w akcjach:
jak ja dawno pierniczków nie piekłam, masz fajną foremkę
OdpowiedzUsuńDziekuje:) Foremki kupilam kiedys w EMPiKu. Kilka wzorow bylo. Nie wiem czy jeszcze sa, ale EMPiK ma teraz dzial z takimi dowmowymi rzeczami. Foremki polecam :)
Usuńprzecuez to nie są pierniczki tylko kruche ciasteczka
UsuńUwielbiam! Proste i szybkie, w sam raz dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mam pytanie :) Jaką śmietanę polecacie?
OdpowiedzUsuńJa użyłam homogenizowanej 18%. Lubię ją:)
Usuńszybko się robi i jeszcze szybciej je:)
OdpowiedzUsuńDobrze, bo to znaczy, ze smaczne :)
UsuńIle tych ciastek wyjdzie (mniej więcej oczywiście) z tych proporcji? Niedługo moje urodziny i planuję trochę słodkości dla gości ;)
OdpowiedzUsuńWychodza dwie blachy (mniej wiecej) takiej standardowej wielkosci jakie ma piekarnik
Usuńco tryeba zrobic jak ciasto jest za zadkie
OdpowiedzUsuńMożna dodać mąki, ale małymi porcjami (np. łyżką lub łyżeczką). I sprawdzać konsystencję ciasta
Usuńwow super szukalam wlasnie prostego przepisu abym mogla cos zrobic z coreczka bardzo dziekuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńA ja nie kupuję foremek do ciastek, tylko używamy z córcią jej foremek do ciastoliny :) Mają przeróżne kształty i wychodzą wesołe ciasteczka zwierzaczki, kwiatuszki, gwiazdeczki i masa innych.
OdpowiedzUsuńO, no proszę, jaka kreatywność :) Nie wpadłabym na ten pomysł... Super :)
Usuń180 stopni również w piekarniku bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńTeż tak robiłam, gdy nie miałam termooobiegu. Możesz ewentualnie zwiększyć o 10 stopni, do 190
UsuńWyszły super, tylko po tym jak dodałam proszku do pieczeniu (bo w przepisie nie było) i dodaniu trochę dużej ilości mąki, ale pyyszne! ;3
OdpowiedzUsuńExtra ciastka :) podkręciłam je troszkę dodając do ciasta pokruszone migdały, miód na ciasteczko i również posypałam migdałem :) czad :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :)
UsuńNo proszę, co za kreatywność :) Super! Muszę spróbować w ten sposób :)
proste, szybkie i pyszne :D w skali od 1 do 10 oczywiście 11 :D przepis wspaniały dzięki :)
OdpowiedzUsuńOj, dziękuję :)
UsuńPierwszy raz pieklam i sa pyszne :-) dodałam trochę otrebow na wierzch i teraz są dietetyczne :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :)
UsuńJakie super wyszły :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń