niedziela, 15 września 2013

Tureckie półksiężyce

Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:)


Składniki:
ciasto:
150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę)
150 gramów cukru
5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka
100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe)
50 gramów kakao
70 gramów mąki
lukier:
200 gramów cukru pudru
kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia)



  • Masło utrzeć z cukrem 
  • Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch
  • Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przełożyć do masy, następnie wsypać mąkę, kakao i zmielone orzechy
  • Wszystko lekko wymieszać, wyłożyć na blachę i równo rozsmarować.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20-25 minut
  • Wyjąć z piecyka i odstawić do wystygnięcia. Ciasto ma być płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców
  • Lukier robimy tak: cukier puder wymieszać z kieliszkiem rumu lub spirytusu, uzupełnić wodą tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany
  • Ostudzone ciasto posmarować lukrem
  • Po zastygnięciu wykrawać szklaneczką półksiężyce

Na zdrowie!:)

3 komentarze:

  1. bardzo mi się podobają te ciasteczka :) czuję że by nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię rzadko, bo nie zawsze mi sie chce tłuc orzechy:) Czasem, jak mam włoskie, to z kolei nie chce mi się ich łuskać - błędne koło:) Ale polecam, bo ciasteczka są naprawdę pyszne!

      Usuń
  2. Są pyszne , piłkę co roku na święta

    OdpowiedzUsuń