piątek, 24 października 2014

Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)?

Kolejna prosta porada :)
Składnik tylko jeden :)
Po prostu 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)

  • Nie ma w tym nic trudnego: puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą tak, aby była cała przykryta. Ja nie stawiam, tylko kładę i od czasu do czasu przekręcam.
  • Nie robimy żadnych dziurek, nigdzie! (bo takie pomysły też słyszałam...), tylko po prostu wkładamy i gotujemy. Jeden ból polega na czasie, który trzeba w pewnym sensie poświęcić ("w pewnym sensie", ponieważ nie stoimy cały czas przy garnku, ale musimy doglądać): należy gotować 3 godziny, pilnując, aby w garnku była cały czas woda. Gdy woda będzie się wygotowywać, należy ją dolewać ale gorącą zagotowaną, żeby nie zmieniać temperatury. Ja dolewam mniej więcej co 30 minut.
  • Po trzech godzinach wyjmujemy ostrożnie puszkę z wody i odstawiamy do wystudzenia. Najprościej zimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :) 
  • NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy! 
  • Karmel gotowy :)
Można go zastosować do lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :)

Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego! :)










 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.plTop Blogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz