poniedziałek, 27 października 2014

Ciasto karmelowo-słonecznikowe

Przepis otrzymałam od koleżanki, ale mówiła, że go zmodyfikowała ze względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem.

Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2/3 szklanki cukru
Składniki na masę karmelową:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - w tym przypadku przygotowanego wcześniej (opis przygotowania tutaj) lub 2 puszki gotowej masy krówkowej
200 gramów masła o temperaturze pokojowej
Składniki na karmelizowany słonecznik
300 gramów ziaren słonecznika
120 gramów masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Do nasączenia biszkoptu:
2 łyżeczki kakao ciemnego
2/3 gorącej, przegotowanej wody
  • Robimy poncz: rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej
  • Teraz biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do malaksera i na najwyższych obrotach ubijamy pianę. Następnie powoli dodajemy cukier
  • Nie wyłączając malaksera, a jedynie zmniejszając prędkość dodajemy po jednym żółtku
  • Następnie dodajemy 4 łyżki oleju, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
  • Nastawiamy piecyk na 180 stopni C
  • Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda)
  • Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik
  • Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka słonecznika na słodko :)
  • Karmelizowany słonecznik (podawałam już przepis na taki słonecznik, ale dla ułatwienia podaję jeszcze raz, żeby nie trzeba było skakać po przepisach)
  • Do garnuszka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło i mleko - zagotowujemy na małym ogniu
  • Gdy się zagotuje wsypujemy słonecznik, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i gdy się zagotuje - wyłączamy
  • Piecyk nastawiamy na 180 stopni C
  • Blachę od piekarnika (tę dużą) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na płasko, równomiernie słonecznik
  • Pieczemy 10 minut do zarumienienia - nie dłużej, ponieważ może się przypalić
  • Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia
  • Potem kruszymy drobno i czeka na swoją kolej :)
  • Jeśli karmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj. Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:) 
  • Na masę karmelową ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowa
  • Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części
  • Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt
  • Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej
  • Przykrywamy drugim biszkoptem
  • Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika
  • Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc

U mnie w pracy zrobiło furorę :)
Smacznego! :)









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.plTop Blogi

3 komentarze:

  1. Cudowna propozycja, która zachwyci i oko i podniebienie! :) Bardzo chętnie sięgnęłabym po to karmelkowe cudo.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten słonecznik to bym mogła bez ciasta wyjadać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, cudownie musiało chrupać :)

    OdpowiedzUsuń