czwartek, 16 października 2014

Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane

Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni  ;) 
Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :)



Składniki na placki ziemniaczane:
ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3-4 łyżki mąki
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz ziołowy
olej rzepakowy


Składniki na farsz drobiowy:
ok. 350 gramów piersi z kurczaka
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 niewielka marchewka
trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu
sól
pieprz ziołowy
1 łyżeczka masła do duszenia



Na wierzch do posmarowania:
4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć)
4 plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy
  • Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera
  • Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy
  • Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia)
  • Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę
  • Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy
  • Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i...
  • ... tak przygotowanego wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Nastawiamy piecyk na 190 stopni
  • Smażymy w sumie 4 placki i każdy przygotowujemy według przepisu podanego wyżej
  • Następnie każdą roladkę smarujemy jogurtem naturalnym i układamy na wierzch ser żółty (ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser
  • Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut
  • Zjadamy posypane szczypiorkiem :)

Smacznego! )

2 komentarze:

  1. Wyglądają genialnie!!! Aż czuć zapach dochodzący... z laptopa.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń