sobota, 3 maja 2014

Zupa krem z marchewki

Powiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana :)
Tę zupę córka ma jeść od czasu do czasu na kolację. Ja też zjadłam. Nie miałam czasu podczas jedzenia jej chwalić bo tak mi smakowała, że szkoda mi było gadać w ogóle :) - pomijam już savoir vivre :)
Taką zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub młode mamy, tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku. Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa.
Poza tym bardzo dobrze działa na wzrok ze względu na beta karoten zawarty w marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki i muszą siedzieć "po nocach" i się uczyć - to również polecam tę zupę. 



Składniki:
8 marchewek
1 cebula
biała część pora
1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa)
4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
sok z cytryny
słodka mielona papryka
pieprz
sól
  • Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej)
  • Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu)
  • Cebulę obrać o pokroić w kostkę
  • Pora i czosnek pokroić w plasterki
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa
  • Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu
  • Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut
  • Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny
  • Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni

Taka zupa to na zdrowie :)

W myśl akcji:

  Posiłek dla maturzysty   Jadłospis dla Mam   Dania dla urody 

31 komentarzy:

  1. Wpis zaakceptowany! Zupa doskonała dla maturzysty. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. już wiem, że byłabym jej fanką... <3
    Taka gęsta i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taką kremową zupkę z marchewki, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny kolor i ten chrupiący słonecznik mniammm

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszła bardzo dobra! ja podprażyłam pestki dyni i posypałam na koniec, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest naprawdę bardzo dobra , dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem dzisiaj w troszkę innych proporcjach (więcej czosnku i bulionu). Wyszło bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i fajnie. Ja też często modyfikuję przepisy. Czasem nawet swoje :)

      Usuń
  8. Zanim zrobiłam zupkę założyłam że wody jest za mało w przepisie
    Okazało się że jest zdecydowanie za mało.
    Zwiększając odrobinę ilość wody nie wyszła zupa tylko błotko.
    Dodałam dużo więcej wody, troszeczkę śmietany i imbiru i wtedy wyszedł pyszny krem.
    To taka moja sugestia. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zrobić bez ziemniaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniak zagęszcza zupę, ale myślę, że można spróbować bez

      Usuń
  10. Dzisiaj zamierzam zrobić zupę marchewkową. 😄

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa juz sie robi, jestem ciekawa co z niej wyjdzie ✌️

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealna, rewelacyjny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobrze jest dodać dla złamania słodkiego smaku marchwi pomidor albo sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy.E

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobrze jest dla złamania słodkiego smaku marchewki dodać pomidora albo sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupa pyszna.Zamiast slonecznika czy dyni posypałam natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy ziemniaka wcześniej ugotować czy ma być surowy?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta zupa to po prostu mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zupa bardzo dobra, posypałam jeszcze posiekanym szczypiorkiem, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  19. Podane proporcje składników - to dla zupy-kremu dla ilu osób?

    OdpowiedzUsuń
  20. Prze wspaniale sa zupy krem, a najlepsza wlasnie marchewkowa

    OdpowiedzUsuń
  21. Dlaczego kobiety w ciąży i młode mamy mają zrezygnować z czosnku? Nie widzę powodu, ilość jest w przepisie niewielka a czosnek dla zdrowotności to super sprawa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzisiaj zrobiłam krem, wyszedł przepyszny ;) dodałam starty korzeń imbiru ( ok 3cm). Nie miałam niestety ani słonecznika, ani pestek dyni więc zrobiłam grzanki z pełnoziarnistego pieczywa. Palce lizać ;) zdrowe i sycące.

    OdpowiedzUsuń
  23. zrobiłam dzisiaj, żeby do jutra się "przegryzła". co ja piszę, do jutra? już pół garnka nie ma:) py-cho-ta!

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna...zrobiłam na urodziny syna. Skusili się wszyscy, brakło na dokładki ;)

    OdpowiedzUsuń