środa, 7 maja 2014

Tajine drobiowy z warzywami

Wiem, że tajine to wcale nie jest danie drobiowe. Ale kto powiedział, że nie można go zrobić np. z kurczaka? Do tego warzywa i mamy bardzo smaczne, zdrowe i pełne witamin danie. Nie topi się w tłuszczu, witaminy dzięki kominowi naczynia zostają w daniu.
Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam jak należy posługiwać się takim naczyniem. A tutaj są dwa inne przepisy na tajine.



Składniki:
2 pałki kurczaka
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 małe ziemniaki
pieprz
przyprawa d ziemniaków
sól
  • Oliwę z oliwek wlewany na dno naczynia
  • Kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę
  • Marchewkę kroimy w paski (ja to robię obieraczką do warzyw)
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Ziemniaki kroimy w troszkę grubsze niż marchewkę plasterki
  • Na dno naczynia układamy pałki kurczaka
  • Następnie obsypujemy cebulką, kładziemy ziemniaki (posypujemy je przyprawą do ziemniaków) i marchewkę
  • Na bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2,5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się wytworzył podczas duszenia, żeby nie kipiał na kuchenkę

Można podać z zieloną sałatą.

Na zdrowie:)

W myśl akcji:

Dania dla urody   

3 komentarze:

  1. nie robiłam jeszcze tego dania bo wydawało mi się strasznie trudne, ale z Twoim przepisem na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczytaj sobie wcześniej, jak przygotować tajine do duszenia. Troszkę z tym zachodu, ale dzięki temu będziesz wiedzieć jak naczynie powinno być prawidłowo, przed pierwszym użyciem, zakonserwowane
      http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/tajine-tadzin-tazin-jak-przygotowac-do.html

      Usuń