niedziela, 4 maja 2014

Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym

Dawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :)
Szparagi są bardzo zdrowe - zawierają witaminę C, witaminę E, β-karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D



Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 marchewka
kawałek pora
3 pałki kurczaka
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki mąki pszennej
300 ml wywaru drobiowego
pieprz
sól


  • Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały)
  • Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem
  • Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki
  • Por kroimy w piórka
  • Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C
  • Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego...
  • ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi
  • Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników
  • Sosem zalewamy mięso i warzywa
  • Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę
  • Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia
Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie mogę ustąpić tej sałacie) :D



Smacznego :)

W myśl akcji:

Szparagi Posiłek dla maturzysty
Dania dla urody

1 komentarz: