środa, 14 maja 2014

Jajecznica ze szparagami

Zdrowe śniadanie to podstawa :)
Szparagi i marchewka ugotowane na parze, pomidorek, do tego natka pietruszki z wierzchu. Mmm...niam...
Jedzmy szparagi. Są naprawdę zdrowe - bogate w kwas foliowy dobrze wpływający na pracę mózgu. Również tego jeszcze nienarodzonego :) 
Poza tym zawierają witaminy A, z grupy B, witaminę C oraz wapń i błonnik. No i są niskokaloryczne: w 100 gramach zawierają zaledwie 18 kcal! Walory zdrowotne jak się masz! :)


Składniki:
2 jajka
3 zielone szparagi
kawałek pomidora
1 mała marchewka
kilka listków natki pietruszki
szczypior dymki

  • Szparagom łamiemy łykowate i zdrewniałe końce
  • Marchewkę kroimy w plasterki
  • Szparagi marchew gotujemy na parze 8-10 minut
  • Szczypior dymki siekamy w większe kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i chwilę dusimy szczypior
  • Dodajemy pomidora i chwilę dusimy mieszając 
  • Wbijamy dwa jajka, dodajemy marchewkę i całość smażymy do ulubionej konsystencji jajecznicy (ja lubię jak jest dobrze ścięta)
  • Przekładamy na talerz i na wierzchu układamy szparagi
  • Posypujemy posiekana natką pietruszki
Smacznego :)

W myśl akcji:

Szparagi   Posiłek dla maturzysty   Jadłospis dla Mam   Dania dla urody

5 komentarzy:

  1. jajecznica na bogato :D jeszcze takiej nie jadłam, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię szpinak....Twoja potrawa zdrowa i miła dla oka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa jajecznica na bogato! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bardzo fajne śniadanko ;) i smakowite fotki!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń