Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek.
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
1 łyżeczka rozmarynu
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi)
1/2 łyżeczki pieprzu
2 nieduże cebule
1/2 szklanki bulionu warzywnego
- Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnej
- Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Do salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamy
- Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy w naczyniu
- Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli mamy czas, to mięso możemy przygotować dzień wcześniej i wówczas włożyć je na noc do lodówki
- Na sam dół piecyka wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Dzięki niej mięso nie będzie suche, a zrobi się soczyste
- Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C z termoobiegiem, i wstawiamy mięso na środkową półkę z kratką. Parująca woda będzie lepiej docierać do mięsa
- Pieczemy 20 min
- Po tym czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje
Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem.
A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.
A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.
Pychota!
Smacznego:)
Domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńRobię już drugi raz, oby teraz też wyszło:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie :)
Usuńwitam. ja dziś zrobiłam i się udało i SMAKOWAŁO ;-)
OdpowiedzUsuńwitam, a mam pytanko... pod przykryciem piec??????
OdpowiedzUsuńBez przykrycia. Woda, która jest umieszczona dodatkowo w żaroodpornym naczyniu spowoduje, że mięso będzie soczyste. Dlatego go nie przykrywamy.
UsuńWitam. Dziękuje. Pozdrawiam- Sylwia.
UsuńWitam! jesli mam stary piekarnik na gaz ktory grzeje od dolu to wyjdzie mi taki schabik?rozumiem ze w osobnym naczyniu jest woda ktora ma parowac a w osobnym polke wyzej schab? prosze o wyrozumialosc-jestem facetem:)
OdpowiedzUsuńWitam :) Myślę, że nie będzie problemu z takim piecykiem :) To, co mogę zaproponować, to np. piec w niższej temperaturze (160 stopni C) i wówczas trzymać w piecyku 2h i co pół godziny oblewać mięso bulionem z wierzchu (dzisiaj tak piekłam swój schab).
UsuńWoda jest w osobnym naczyniu żaroodpornym trzymana na dolnej półce. Schab wyżej - zgadza się :)
ok juz wszystko wiem ale mam jeszcze jeden problem: moj piekarnik nie pokazuje temperatury wiec bede robic wszystko z wyczuciem.jutro robie ten schabik i napisze jak mi wyszlo.dziekuje za wszystko:)
OdpowiedzUsuńTo może się okazać, że trzeba będzie go potrzymać trochę dłużej w piekarniku.
Usuńbardzo dobry shcabik takie pieczony, jak mi sie nei chce robic samej to kupuje schabik piecozny z majerankiem od henryka kani, pychotka!
OdpowiedzUsuńSchabik pierwsza klasa, soczysty,smaczny nic dodać nic ujac!!! :-)
OdpowiedzUsuńSchabik pierwsza klasa, soczysty,smaczny........nic dodac nic ujac!!! Super:-)
OdpowiedzUsuńKolejny facet ma pytanie. Schabik non stop na termoobiegu ?
OdpowiedzUsuńTak, ja robię cały czas na termoobiegu
Usuń