środa, 11 września 2013

Schab pieczony

Bardzo dawno nie robiłam takiego schabu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio...
Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek.


Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
1 łyżeczka rozmarynu
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi)
1/2 łyżeczki pieprzu
2 nieduże cebule
1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej warzywnej
  • Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek (jeśli czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Do salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamy 
  • Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy w naczyniu
  • Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli mamy czas, to mięso możemy przygotować dzień wcześniej i wówczas włożyć je na noc do lodówki 
  • Na sam dół piecyka wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Dzięki niej mięso nie będzie suche, a zrobi się soczyste
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C z termoobiegiem, i wstawiamy mięso na środkową półkę z kratką. Parująca woda będzie lepiej docierać do mięsa
  • Pieczemy 20 min 
  • Po tym czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje
Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem. 



A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy. 


Pychota! 

Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Robię już drugi raz, oby teraz też wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam. ja dziś zrobiłam i się udało i SMAKOWAŁO ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, a mam pytanko... pod przykryciem piec??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przykrycia. Woda, która jest umieszczona dodatkowo w żaroodpornym naczyniu spowoduje, że mięso będzie soczyste. Dlatego go nie przykrywamy.

      Usuń
    2. Witam. Dziękuje. Pozdrawiam- Sylwia.

      Usuń
  4. Witam! jesli mam stary piekarnik na gaz ktory grzeje od dolu to wyjdzie mi taki schabik?rozumiem ze w osobnym naczyniu jest woda ktora ma parowac a w osobnym polke wyzej schab? prosze o wyrozumialosc-jestem facetem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Myślę, że nie będzie problemu z takim piecykiem :) To, co mogę zaproponować, to np. piec w niższej temperaturze (160 stopni C) i wówczas trzymać w piecyku 2h i co pół godziny oblewać mięso bulionem z wierzchu (dzisiaj tak piekłam swój schab).
      Woda jest w osobnym naczyniu żaroodpornym trzymana na dolnej półce. Schab wyżej - zgadza się :)

      Usuń
  5. ok juz wszystko wiem ale mam jeszcze jeden problem: moj piekarnik nie pokazuje temperatury wiec bede robic wszystko z wyczuciem.jutro robie ten schabik i napisze jak mi wyszlo.dziekuje za wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może się okazać, że trzeba będzie go potrzymać trochę dłużej w piekarniku.

      Usuń
  6. bardzo dobry shcabik takie pieczony, jak mi sie nei chce robic samej to kupuje schabik piecozny z majerankiem od henryka kani, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Schabik pierwsza klasa, soczysty,smaczny nic dodać nic ujac!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Schabik pierwsza klasa, soczysty,smaczny........nic dodac nic ujac!!! Super:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny facet ma pytanie. Schabik non stop na termoobiegu ?

    OdpowiedzUsuń