niedziela, 23 czerwca 2013

Pieczone ziemniaki do obiadu

Zamiast frytek i tradycyjnych, ubitych ziemniaków, proponuję do obiadu chrupiące, pieczone ziemniaki.
Składnikami są po prostu ziemniaki:) A ilość jest już sprawą indywidualną. Ziemniaki powinny być raczej jednakowej wielkości, wówczas wszystkie upieką się w jednym czasie.


  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo
  • Wyjąć z wody i odczekać aż trochę przestygną
  • Nacinać tak, żeby nie przeciąć ich do końca (ja to robię kładąc wzdłuż ziemniaka  trzonek drewnianej łyżki, który stopuje mnie przed przecięciem ziemniaka do końca)
  • Nagrzać piekarnik do 200 st. C
  • Wyłożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia i przyprawić wedle uznania (u mnie jarzynka typu Vegeta oraz pieprz) i polać olejem - nie żałować go, chodzi o to, żeby ziemniaki były naprawdę w oleju
  • Piec ok. 45 minut lub do zarumienienia się
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda:)długo nie mogę oglądać:(tych pyrkow:) bo jestem na diecie hihi a pokusa duza:)Pozdrawiam Aska

    OdpowiedzUsuń