Składnikami są po prostu ziemniaki:) A ilość jest już sprawą indywidualną. Ziemniaki powinny być raczej jednakowej wielkości, wówczas wszystkie upieką się w jednym czasie.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo
- Wyjąć z wody i odczekać aż trochę przestygną
- Nacinać tak, żeby nie przeciąć ich do końca (ja to robię kładąc wzdłuż ziemniaka trzonek drewnianej łyżki, który stopuje mnie przed przecięciem ziemniaka do końca)
- Nagrzać piekarnik do 200 st. C
- Wyłożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia i przyprawić wedle uznania (u mnie jarzynka typu Vegeta oraz pieprz) i polać olejem - nie żałować go, chodzi o to, żeby ziemniaki były naprawdę w oleju
- Piec ok. 45 minut lub do zarumienienia się
Smacznego :)
Pysznie to wygląda:)długo nie mogę oglądać:(tych pyrkow:) bo jestem na diecie hihi a pokusa duza:)Pozdrawiam Aska
OdpowiedzUsuńMożna jeść oczami:)
Usuń