poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sos tzatziki

Sos bardzo prosty w wykonaniu i zajmujący niewiele czasu, który można podawać do mięs z grilla lub wędlin. Ja podaję również do placków ziemniaczanych i placków z cukinii. Fajnie smakuje też z pasztetem drobiowym.
Tzatziki robię tak, że łączę śmietanę, jogurt naturalny, czosnek i świeży ogórek.


Składniki:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
1 ząbek czosnku (choć ilość ząbków to tak naprawdę sprawa indywidualna), można go zastąpić czosnkiem granulowanym
1 nieduży świeży ogórek

  • Ogórek obrać (jeśli są duże pestki w środku to należy je wykroić), pokroić w małą kostkę
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
  • Połączyć śmietanę z jogurtem i dołożyć pokrojony ogórek z czosnkiem
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać:)
Ot, cała filozofia!
Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis:) chociaż ja osobiście wole dodać jeszcze soli, pieprzu, a ogórka na tarce zetrzeć na dużych oczkach ;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń